‘Een schoffering van de gemeenteraad’. Met deze woorden gaf D66-fractieleider in de gemeenteraad Jacco  van Maldegem, uiting van zijn woede over de handelwijze van VVD-wethouder Astrid van Eekelen.

De wethouder presteerde het om drie uur voor de start van de gemeenteraad per persbericht aan te geven dat zij de mogelijkheden voor horecagelegenheden om hun terras te verruimen, in kaart laat brengen. Plannen daartoe ‘worden welwillend en versneld beoordeeld, zodat de verruimde terrassen per 1 juni open kunnen’.

De wethouder wist dat er in de gemeenteraad een motie van D66 ter  behandeling lag, die precies hetzelfde beoogde: met horecaondernemers te bezien waar in de openbare ruimte bestaande terrassen kunnen worden uitgebreid in de openbare ruimte; met horecaondernemers die geen terras bezitten te bezien waar en op welke manier – al dan niet gezamenlijk – een terras kan worden gerealiseerd; lokale regelgeving die creatieve ideeën en initiatieven van (horeca-) ondernemers belemmeren tijdelijk te versoepelen met in acht neming van het waarborgen van de (verkeers-) veiligheid en de leefbaarheid; voor 1 juni 2020 de raad te informeren over de stand van zaken.

De motie werd bovendien gesteund door GBLV, CDA en VVD zodat hij zeker zou worden aangenomen.

,,B&W doen aan landjepik”, zo raasde Van Maldegem. Hij sprak ook van ‘ideeënarmoede’ bij B&W. De opsteller van de motie, Mahjoub Mathlouti, onthulde dat hij de wethouder maandag nog over de zaak had gesproken. Die had toen niets gezegd over haar initiatief.

Wethouder Van Eekelen claimde dat zij al bezig was voor de horeca. Dinsdagochtend hadden B&W over de zaak gesproken en toen was besloten er later een persbericht over uit te brengen. De D66-motie werd met algemene stemmen aangenomen.

De gemeenteraad nam ook met algemene stemmen een voorstel van GBLV-fractieleider Frank Rozenberg aan voor steun aan de lokale pers in coronatijden. B&W moeten eerst gaan inventariseren wat de lokale media nodig hebben om de coronacrisis te overleven. Alsdan moet bekeken worden welke steun de gemeente kan geven, bij voorkeur door het kopen van advertentieruimte.

Ook een derde voorstel werd met alleen de stemmen van de VVD tegen,  aangenomen. Het betrof een idee van CDA-gemeenteraadslid Diederik Visser om een tijdsdocument te laten maken over Leidschendam-Voorburg ten tijde van de coronacrisis. Dat zou multimediaal in de vorm van artikelen, interviews, nieuwsitems, video’s, foto’s door lokale zzp’ers moeten gebeuren. De coördinatie en het beoordelen van voorstellen van zzp’ers moet bij het Erfgoedpodium liggen dat ook een rol krijgt om het verbindende verhaal te maken. De kosten worden geschat op 50.000 euro. Die moeten B&W halen uit de 5 miljoen euro die men eerder voor coronamaatregelen heeft uitgetrokken.

In de lokale coronacijfers kwam geen wijziging: 13 overleden inwoners, 19 in ziekenhuizen met het virus.

Welzijnsorganisatie Woej waarschuwt dat de kledingbank nog steeds dicht is. Geregeld komen er mensen naar de kledingbank. Die staan dan voor een dichte deur. Het afgeven van kleding is ook niet mogelijk. Wanneer de kledingbank weer gaat draaien is nog onbekend. (foto Michel Groen)

 

 

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter