Nieuws
Autobranden: ‘Geen enkele maatregel van tafel’

Bij het aanpakken van de overlast en autobranden in Leidschendam-Noord is ‘geen enkele maatregel van tafel’. Dat heeft burgemeester Klaas Tigelaar gezegd in een gemeenteraadsdebat over de zaak. ,,Alles wordt uit de kast gehaald.’’

De gemeenteraad nam een motie van de VVD aan waarin werd gevraagd om ‘s avonds en ‘s nachts preventief fouilleren in de wijken Prinsenhof, De Heuvel en Amstelwijk te overwegen. Tegen waren GroenLinks en PvdA.

Een CDA-voorstel om in de drie wijken een avondklok in te stellen, haalde het niet. Alleen het CDA zelf was hier voor. Een ander voorstel van het CDA, het plaatsen van meer verlichting op donkere en onveilige plaatsen in de drie wijken, haalde het wel. Hier waren alle raadsleden het mee eens.

De gemeenteraad wil verder dat de gemeente Buurt Preventie Teams in de drie wijken actief gaat ondersteunen. Met dit idee van het CDA waren alle fracties het eens behalve GroenLinks.

De communicatie naar de burgers toe over de maatregelen die er tegen de autobranden worden genomen en de resultaten die daarbij geboekt worden, moet veel beter en actiever; dit idee van GBLV kreeg algemene steun.

Ook twee andere voorstellen van GBLV haalden het. Ten eerste de suggestie om ouders van jongeren die voor overlast zorgen, jeugdhulp aan te bieden. Daarnaast moet onderzocht worden of de gemeente kan korten op eventuele uitkeringen of toeslagen die die ouders ontvangen als zij niet willen meewerken aan maatregelen richting hun kinderen. En er moet gekeken worden of die ouders geen misbruik maken van het sociale stelsel. Steun kwam van de VVD waardoor de motie met 18 om 16 stemmen werd aangenomen.

Het tweede voorstel van GBLV betrof het uitloven van een beloning voor de gouden tip die leidt naar de dader of daders van de autobranden. Voor stemden GBLV, VVD en D66.

De gemeenteraad riep B&W bovendien op te komen met een beleidsprogramma, inclusief financiering, om de drie betrokken wijken te versterken waarbij er aandacht moet zijn voor school, werk, wonen, cultuur, veiligheid en de bewoners zelf. Dit voorstel van GBLV kreeg steun van alle fracties.

Burgemeester Tigelaar sprak in relatie tot de gebeurtenissen in de drie wijken over ‘maatschappelijke ordeverstoring’ en een ‘duurzame ontwrichting’. Om de dader of daders van de autobranden te vinden en de rust in de wijken te doen terugkeren worden voortdurend maatregelen afgewogen in het beraad met politie en justitie. ,,Maar er moet wel voldoende grond voor zijn’’, aldus de burgemeester.

Bij de betrokkenen gaat het om een grote groep van meerderjarige jongeren, die ook weer jongere jongeren aantrekt. Meer wilde de burgemeester er niet over zeggen. Wel maakte hij bekend dat één persoon die een gebiedsverbod kreeg, dat heeft overtreden en is aangehouden. Hij is inmiddels weer op vrije voeten.

Politie en justitie zetten bij hun activiteiten in de drie wijken ook ‘slimme middelen’ in. Welke dat zijn wilde de burgemeester niet zeggen. Wel liet hij blijken dat het onder meer gaat om het rondrijden met camera’s. De burgemeester ontkende een relatie met een eerdere golf branden in Voorburg.

In de gemeenteraad was er lof voor de inspanningen van politie, justitie en de gemeente om een einde te maken aan de onrust en autobranden in de drie wijken. De toestand in de wijken werd algemeen veroordeeld.

Ole Heil (VVD): ,,Er heerst een sfeer die wij niet willen en niet toestaan.’’ Gijs Dupont (CDA): ,,Dit moet stoppen.’’ Maurice Hartsinck: ,,Wij gruwelen. Dit zijn laffe lui.’’ Jacco van Maldegem (D66): ,,De grens is ver overschreden.’’ Natalie Reijnders (GroenLinks): ,,We zitten in een vicieuze cirkel. Er zijn al jaren problemen.’’ Jochem Streefkerk: ,,Dit is onaanvaardbaar.’’

Kort nadat het raadsdebat was afgelopen kreeg de brandweer een melding van een brand bij kinderdagverblijf De Heuvel/Piggelmee aan de Dobbelaan 2 in Leidschendam. Het bleek loos alarm.

De politie is op zoek naar informatie over de autobrand op de Prins Frederiklaan in de nacht van zondag op maandag. ‘We zoeken getuigen van de autobranden. Heeft u maandagnacht iets verdachts gezien in de omgeving van de Prins Frederiklaan? Heeft u camerabeelden in uw bezit of gezien op social media (Facebook, WhatsApp, Instagram)? Neem dan contact met ons op via 0900 – 8844. Het is ook mogelijk om dit anoniem te doen via Meld Misdaad Anoniem 0800 – 7000’.

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter