Nieuws
Vierhonderd woningen aan Appelgaarde

Er komen 400 nieuwe woningen aan de Appelgaarde in Voorburg. Daarvan vallen er 120 in de sociale sector. Het overgrote deel van die sociale woningen komt in een nieuw te bouwen, zeven etages hoge flat evenwijdig aan het spoor op de plek van de huidige P&R. Dit is Haags grondgebied.

Dat bleek uit een presentatie van de plannen voor de gemeenteraad. Op de plek van het huidige lege kantoor Appelgaarde 2-4 komt een driehoekig gebouw waarvan het hoogste punt 60 meter is (gelijk aan de woontoren op de hoek Hofzichtlaan – Populierendreef). Onderin komen commerciële ruimten.

De Appelgaarde wordt richting station Mariahoeve verlegd. Tussen de bestaande woningen en de nieuwe weg komen groen en waterpartijen. In de omliggende wijk komt een blauwe zone zonder ontheffing voor de bewoners van de nieuwe woningen. Voor hen komen er ondergrondse parkeerplaatsen, echter maar de helft van de nu geldende norm.

Om het plan te kunnen laten doorgaan moet de hoogspanningskabel ter plekke ondergronds komen. Dat kan volgens netwerkbeheerder Tennet. Het is alleen een klus van jaren. De vraag is bovendien of de kabel alleen hier, over een lengte van één kilometer, of over de hele lengte binnen de gemeente (Nicolaas Beetslaan Voorburg – Noortheylaan Leidschendam). Dat is 4,3 kilometer. Het verschil in kosten voor de gemeente is 1 versus 4,2 miljoen euro.

Vaststaat nu al dat de te bouwen woningen een te hoge geluidbelasting krijgen door verkeer en de trein. Daar moeten maatregelen tegen getroffen worden. Een extra probleem vormt luchtvervuiling door verkeer op de Hofzichtlaan. De GGD wil daarom dat de bouw minstens 50 meter van de weg af komt te staan. Dat zit niet in het plan.

De gemeente doet nog onderzoek naar de verkeersstromen op de Appelgaarde en naar het gebruik van de P&R. Het idee om de velostrada via een nieuw viaduct over de Hofzichtlaan te brengen, is niet meer dan een wens; een ‘eventueel’. De financiering moet nog geregeld worden en is niet in het bouwplan opgenomen.

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter