Nieuws
Tientallen miljoenen voor Stedin-aandelen

B&W overwegen voor 25 tot 35 miljoen euro aandelen te kopen in netwerkbeheerder Stedin. Het gaat daarbij om een ‘interessante optie’. Het is een directe investering die de energietransitie in LeidschendamVoorburg mogelijk maakt en levert ook een behoorlijk financieel rendement op.

Dat heeft wethouder Jan-Willem Rouwendal (financiën) de gemeenteraad laten weten. Het benodigde geld komt uit de 140 miljoen euro die de gemeente ontving uit de verkoop van aandelen in energiebedrijf Eneco. ‘Zodra de voorstellen van Stedin duidelijk zijn zal het college van B&W deze bestuderen, de gemeenteraad informeren en mogelijk een voorstel doen’, aldus Rouwendal.

Stedin zit in financiële problemen. De onderneming kan de benodigde investeringen in het netwerk ten behoeve van de energietransitie niet bekostigen. Er is al besloten de aandeelhouders, waaronder Leidschendam-Voorburg, een veel lager dividend uit te keren. Dat scheelt de gemeentekas zo’n half miljoen euro per jaar. Mogelijk valt het dividend ook helemaal weg.

Om het eigen vermogen te verstevigen doet Stedin naar verwachting na de zomer aan de huidige aandeelhouders een voorstel voor de uitgifte van nieuwe (preferente) aandelen. Preferente aandelen geven als eerste recht op dividend. Leidschendam-Voorburg kan deze aandelen kopen.

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter