Deskundigen verwachten de komende tijd een golf aan aanvragen voor woningsplitsing en verkamering. Dit nu duidelijk is geworden dat de invoering van een verbod gekoppeld aan een vergunningstelsel, er niet snel is.

Afgelopen week maakten B&W bekend een einde te willen maken aan woningsplitsing en verkamering middels een zogenoemd ‘Voorbereidingsbesluit’. Dat is maximaal een jaar geldig en zou de mogelijkheid geven woningsplitsing en verkamering in bestemmingsplannen en de Huisvestingsverordening te regelen.

B&W gaven aan dat de ‘Voorbereidingsbesluit’ van kracht werd op de dag van bekendmaking. B&W namen het besluit op 2 juni doch de gemeenteraad werd er middels een openbare brief pas op 4 juni van op de hoogte gesteld.

Toch geldt 4 juni niet als de dag van bekendmaking. Dat is de dag waarop het ‘Voorbereidingsbesluit’ formeel wordt gepubliceerd. En dat kan pas nadat de gemeenteraad ermee heeft ingestemd.

De gemeenteraad vergadert voor de zomervakantie nog twee keer: op 9 juni en 7 juli. De agenda voor 9 juni is al vol. Of het ‘Voorbereidingsbesluit’ wel op 7 juli besproken kan worden is de vraag. Eerst zou het nog in een commissievergadering aan de orde moeten komen. Lukt het op 7 juli ook niet dan verschuift de bespreking naar de eerste gemeenteraadsvergadering na de zomervakantie. En die is pas op 22 september.

Tot de publicatie van het ‘Voorbereidingsbesluit’ kan de gemeente aanvragen voor woningsplitsing en verkamering niet afwijzen. De huidige situatie waarin alleen getoetst wordt op bouwkundige aspecten en brandveiligheid blijft gehandhaafd.

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter