Er mogen in de gemeente geen windturbines komen. Dat heeft de gemeenteraad op voorstel van VVD en GBLV beslist. Voor stemden alleen die twee fracties (18 van de 35 zetels). VVD-wethouder Astrid van Eekelen (energie) had het aannemen van het voorstel ontraden. Volgens VVD en GBLV is er in de gemeente geen ruimte voor de bouw van windturbines.
De zaak kwam aan de orde bij de bespreking van de Lokale energiestrategie: een stuk over de manier waarop de gemeente energie omwenteling weg van fossiele brandstoffen, vorm gaat geven. B&W stelden voor één tot vier windturbines neer te zetten mits daarvoor voldoende draagvlak in de bevolking was en inwoners mede-eigenaar konden worden.
GBLV en VVD willen het wegvallen van de energie die windturbines zouden opwekken opvangen door ‘onderzoek naar creatieve manieren van energie-opwekking’. Daarbij kunnen ook windturbines zitten mits die buiten de gemeente staan. Dat voorstel werd met de stemmen van CDA en PvdA tegen, aangenomen.
CDA-fractieleider Gijs Dupont verweet VVD en GBLV dat zij nu een element uit de strategie ‘slopen’ en dat gat vullen met ‘luchtkastelen’. Hij verweet beide partijen te handelen uit angst voor de beeldvorming, verwijzend naar de protesten rond de bouw van de Haagse windturbine aan de Westvlietweg.
Het CDA sluit de bouw van windturbines niet op voorhand uit. Een voorstel om die alleen toe te staan bij een ‘bewezen’ maatschappelijk draagvlak en maximaal eigenaarschap van inwoners, haalde het echter niet: GBLV, VVD, GroenLinks en één D66-raadslid stemden tegen.
Kees Verschoor (ChristenUnie-SGP) noemde de houding van VVD en GBLV ‘teleurstellend’ en ‘jammer’. Hij sloot zich aan bij het CDA. Datzelfde deed Delroy Blokland namens de PvdA. ,,Wij sluiten niets uit. We zeggen nu geen ‘ja’ of ‘nee’. Wij zijn niet tegen windturbines en willen alles open houden.’’
Marie-Christine van der Gronde (GroenLinks) erkende dat mensen last hebben van een windturbine naast hun huis. Desalniettemin stemde GroenLinks voor de plaatsing ervan. D66-gemeenteraadslid Charlotte Bos stelde dat het tekort aan energie dat ontstaat zonder windturbines opgevangen moet worden door energiebronnen buiten de gemeentegrens. Dat voorstel werd aangenomen met de stemmen van CDA, ChristenUnie-SGP en één lid van GroenLinks tegen.
Wethouder Van Eekelen noemde de Lokale energiestrategie een ‘eerste stap’. Het geheel moet nog nader worden uitgewerkt waarna de gemeenteraad opnieuw mag oordelen. Dat vermurwde VVD en GBLV echter niet.
De bestuurder kondigde aan bij de begroting 2021 met voorstellen te komen om de energie omwenteling te financieren. Daartoe worden vele miljoenen vrijgemaakt uit de 140 miljoen euro die de gemeente kreeg uit de verkoop van aandelen in energiebedrijf Eneco. Hoeveel geld precies wilde Van Eekelen niet zeggen.
De wethouder gaf aan bestaande subsidieregelingen voor energiebesparende maatregelen die inwoners kunnen nemen, te willen doorzetten in de komende jaren en daar ook meer geld voor te willen uittrekken. Een voorstel van het CDA daartoe werd aangenomen met de stemmen van GBLV, D66 en één VVD-raadslid tegen.
Nog dit jaar wordt duidelijk in welke wijken B&W willen starten met de energie omwenteling. Op last van de gemeenteraad moet dan ook duidelijk zijn hoe de participatie van de inwoners wordt geregeld: wie, wanneer, waar en hoe wordt betrokken.
Inzake het gebruik van warmtenetwerken wordt bekeken of er voor wijken liggende aan de gemeentegrens aangesloten kan worden op netwerken van buurgemeenten, met name Den Haag. (foto Charles Groeneveld)