Nieuws
Nieuw toekomstplan bibliotheek

Begin 2021 wil wethouder Astrid van Eekelen de gemeenteraad een nieuw toekomstplan voor de bibliotheek voorleggen. In dat plan komen ook de bibliotheeklocaties aan de orde. Dat blijkt uit een brief van de wethouder aan de gemeenteraad.

Eerder stelde van Eekelen voor de bibliotheek aan het Fluitpolderplein in Leidschendam te sluiten. In plaats daarvan zou een nieuwe vestiging in het Damcentrum moeten komen. De bibliotheken in Voorburg en Stompwijk konden open blijven. Gedacht werd aan nieuwe vestigingen in Prinsenhof Leidschendam en het Huygenskwartier in Voorburg.

De bestuurder haalde haar voornemen begin dit jaar van tafel onder grote politieke en maatschappelijke druk. Een werkgroep bestaande uit ambtenaren en mensen van de bibliotheek is inmiddels begonnen met het maken van een nieuwe toekomstvisie.

Die visie heeft als basis de vijf functies die een bibliotheek moet hebben: Het ter beschikking stellen van kennis en informatie; het bieden van mogelijkheden tot ontwikkeling en educatie; het bevorderen van lezen en het laten kennismaken met literatuur; het organiseren van ontmoeting en debat; het laten kennis maken met kunst en cultuur.

De visie is voorgelegd aan een klankbordgroep bestaande uit gebruikers van de bibliotheek, inwoners, ondernemers en professionals uit de sectoren cultuur, welzijn, onderwijs, economie en opbouwwerk. De komende maanden start inspraak voor alle inwoners. Hoe dat er uit gaat zien is nog onduidelijk.

Volgens de wethouder gaat het om de invulling van de vijf functies waarbij ook de locaties van bibliotheken, de verzorgingsgebieden en de inrichting aan de orde zijn.

Oorspronkelijk wilde de wethouder 325.000 euro op de bibliotheek gaan bezuinigen met ingang van 2022. Met het nieuwe toekomstplan wordt ook die ingreep heroverwogen.

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter