‘Een bedrag van vele miljoenen’; dat zal volgens Schakenbosch b.v. de claim zijn die men bij de gemeente zal neerleggen nu het bouwplan voor landgoed Schakenbosch niet in de gedachte vorm door kan gaan. Daarnaast wil Schakenbosch b.v. rechtsmiddelen inzetten tegen de besluitvorming in de gemeenteraad waardoor het bouwplan sneuvelde.
Dat blijkt uit een brief van Schakenbosch b.v. aan B&W. Een schadeclaim van 14 miljoen euro, die eerder door wethouder Jan-Willem Rouwendal is genoemd in een vergadering van de gemeenteraad, staat niet in de brief.
De ontwikkelaar beticht de gemeente van onbehoorlijk bestuur en het schenden van afspraken. De gemeenteraad heeft zonder duidelijke argumenten of inhoudelijke onderbouwing een besluit genomen waardoor de ontwikkeling van Schakenbosch onmogelijk wordt, aldus de briefschrijvers. Dat betekent geen woningbouw, geen zorgvoorzieningen en een heel nieuw proces met fors minder bouw.
Er is volgens de ontwikkelaar ‘enorme financiële schade’ ontstaan bestaande uit voorbereidingskosten, terreinonderhoud, rentelast vanwege vertraging in de plannen, gederfde winst en juridische kosten voor het verhalen van de schade.
Schakenbosch b.v. stelt dat de gemeenteraad zich niet bewust was van de consequenties van hun besluit. B&W moeten er bij de gemeenteraad op aandringen het standpunt te herroepen. Voor 1 augustus verwacht Schakenbosch b.v. een voorstel van B&W om tot een oplossing te komen die recht doet aan het proces zoals dat de laatste vijf jaar liep.
De ontwikkelaar stelt het terreinonderhoud tot een minimum terug te brengen. Gezien de veiligheid wordt het park afgesloten. Gebruiksovereenkomsten met onder andere het Wijkleercentrum worden beëindigd. Na 1 augustus wordt er alleen nog via de advocaat met de gemeente gecommuniceerd.
In een reactie stelt wethouder Jan-Willem Rouwendal dat B&W gehouden zijn het besluit van de gemeenteraad uit te voeren. Hij noemt het ‘niet aannemelijk’ dat de gemeenteraad voor 1 augustus tot een ander besluit komt.
Er kan dus alleen met Schakenbosch b.v. overlegd worden binnen de kaders die de gemeenteraad nu heeft bepaald, aldus Rouwendal. En die zijn: maximaal 325 woningen, alleen bouwen op plaatsen waar nu gebouwen staan, 30 procent sociale woningbouw, 325 is geen doel op zich; er moet gekeken worden wat haalbaar is. Daarnaast moet een participatieproces opgezet worden voor het nieuwe plan.
B&W zijn bereid een nieuwe integrale milieu effect rapportage (MER) te laten maken voor alle bouwprojecten in Leidschendam-Noord samen, en die in het aanpalende deel van Voorschoten. De voorbereidingen daarvoor zijn al gestart.
Rouwendal stelt in constructief overleg met Schakenbosch b.v. te willen blijven over de uitvoering van het besluit van de gemeenteraad. ‘Het is en blijft onze intentie met daarbij behorende inzet om in die sfeer te zoeken naar een voor alle partijen acceptabele route om uit de ontstane situatie te komen’, schrijft hij.
De bestuurder verzoekt de ontwikkelaar het park open te houden en ook geen gebruiksovereenkomsten op te zeggen. Gebeurt dat wel dan ontstaat er veel onrust, aldus Rouwendal, en daar is volgens hem niemand bij gebaat.