Afvalbedrijf Avalex komt niet met een plan om voorziene kostenstijgingen op te vangen. De onderneming zal in 2021 intern wel voor 0,5 miljoen euro gaan bezuinigen. Nadere voorstellen ter beperking van de kostenstijging wil men echter pas bij de begroting 2022 doen.

De voorziene kostenstijgingen brachten Avalex eerder tot voorstellen om de dienstverlening te beperken en/of geld te gaan vragen voor bepaalde diensten. Daar wilden de betrokken gemeenten, waaronder Leidschendam-Voorburg, echter niet aan.

Kostenstijgingen worden normaliter doorgerekend in de hoogte van de gemeentelijke bijdrage aan Avalex. De gemeente op haar beurt verwerkt die extra last weer in de afvalstoffenheffing die burgers moeten betalen.

Avalex wijst erop dat gemeenten zelf het serviceniveau en de kosten voor hun burgers bepalen door gebruik van de productencatalogus van Avalex. Men bepaalt zelf wat men wil en tegen welke kosten.

De gemeenten betalen komend jaar 39,3 miljoen euro aan Avalex, 1,6 miljoen meer dan dit jaar. In 2021 komt de rekening voor Leidschendam-Voorburg uit op 9,4 miljoen euro. Avalex voorziet dat dit in 2024 een bedrag van 10,5 miljoen euro zal zijn.

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter