Nieuws
Maatschappelijke diensttijd voor scholieren

B&W trekken een kleine 53.000 euro uit om in 2021 te starten met ‘een vorm van maatschappelijke diensttijd’ waaraan leerlingen uit geselecteerde klassen in het voortgezet deelnemen. De maatschappelijke diensttijd (MDT) moet binnen het normale lesprogramma plaatsvinden.

Dat blijkt uit een brief die wethouder Jan-Willem Rouwendal heeft gezonden aan de partijen die deelnemen aan de zogenoemde Subsidietafel basisvaardigheden en talentontwikkeling. Het is nu aan hen om met voorstellen ter zake te komen.

MDT houdt in dat jongeren zich vrijwillig voor anderen inzetten waarbij ze tegelijk hun eigen talenten kunnen ontwikkelen. Vorig jaar bracht het kabinet een MDT-plan uit voor jongeren tussen 14 en 27 jaar. De formele MDT-start was in maart van dit jaar.

Wethouder Rouwendal over MDT: ,,Bijvoorbeeld voor een dierenasiel of door een museum te helpen om jongeren beter te bereiken, een kookprogramma te maken met leeftijdsgenoten met verschillende culturele achtergronden, een feest te organiseren voor ouderen of maatje te worden van een statushouder. Hoe de MDT er precies uit zou moeten zien, wordt komend jaar door de partners aan de betreffende subsidietafel samen met leerlingen, vormgegeven.”

De gemeente kent vijf subsidietafels: Basisvaardigheden en talentontwikkeling, financiële zelfredzaamheid, opgroeien en opvoeden, zelfredzaamheid, betrokken en inclusief. Per tafel geven B&W welke activiteiten zij verwachten. Organisaties die activiteiten op dat terrein kunnen organiseren moeten vervolgens samen een plan maken.

Voor elke subsidietafel bepalen B&W vooraf hoeveel geld er beschikbaar is. In totaal gaat het in 2021 om 12 miljoen euro. Vast ligt al dat er voor de bibliotheek 1,65 miljoen euro subsidie is. Van het budget voor opgroeien en opvoeden (3,7 miljoen euro) moet tien procent in reserve worden gehouden vanwege innovatie, maatschappelijke ontwikkelingen en onvoorziene omstandigheden.

In 2021 willen B&W dat er extra aandacht komt voor begeleiding tijdens de eerste 1000 levensdagen van een kind. Verloskundigen, geestelijke gezondheidszorg, jeugdgezondheidszorg, welzijn en schuldhulpverlening moeten daartoe samen een pakket diensten ontwikkelen dat goed is afgestemd op de vraag van professionals en ouders. Dat ‘aanbod’ moet makkelijk vindbaar en toegankelijk zijn.

Bij de plannen voor 2021 kunnen alle organisaties aan de subsidietafels gebruik maken van de plannen die er voor dit jaar liggen om die, indien nodig, op punten aan te vullen. Daarvoor is gekozen omdat de betrokkenen door de coronacrisis en hun activiteiten in dat kader, geen tijd hadden geheel nieuwe plannen voor 2021 vorm te geven.

Op last van de gemeenteraad moeten nieuwkomers wel gelijke kansen krijgen als organisaties die al om tafel zaten. Daar moeten de voorzitters van elke tafel en de gemeentelijke ambtenaar die aanzit, op letten. Het functioneren van de subsidietafels wordt dit jaar geëvalueerd. De bevindingen worden meegenomen in de organisatie voor de subsidieaanvragen 2022.

 

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter