Nieuws
Schakenbosch: Gemeenteraad ontbreekt in overeenkomst

De gemeenteraad wordt in het geheel niet genoemd in een zogenoemde Anterieure Overeenkomst Schakenbosch die op 21 oktober 2019 werd getekend door wethouder Jan-Willem Rouwendal en Schakenbosch b.v. over de bouwplannen voor landgoed Schakenbosch. Dat blijkt uit een kopie van de Overeenkomst die Vlietnieuws in handen heeft.

Op 7 juli haalde de gemeenteraad door toedoen van GBLV, D66, GroenLinks en VVD-gemeenteraadslid Arnold Brans een streep door het bouwplan dat voorzag in de bouw van 325 woningen en een zorgvoorziening. Deze raadsmeerderheid wil een ander bouwplan zien. Schakenbosch b.v. heeft inmiddels met een schadeclaim van ‘vele miljoenen euro’s’ en juridische stappen tegen de gemeenteraad gedreigd.

In de Anterieure Overeenkomst Schakenbosch staat dat de gemeente zal meewerken aan een wijziging van het bestemmingsplan om de bouw van de woningen en zorgvoorziening mogelijk te maken. Daarbij wordt echter aangetekend dat de gemeente wel de eigen publieksrechtelijke verantwoordelijkheid houdt voor het proces over het bestemmingsplan.

Bij publieksrecht gaat het over handelingen tussen overheidsorganen. In dit geval tussen de gemeente (lees B&W) en de gemeenteraad. Het is de gemeenteraad die beslist over bestemmingsplannen en wijzigingen daarin. Bij de besluitvorming van de gemeenteraad ging het echter niet om het nieuwe bestemmingsplan dat de bouw mogelijk moest maken.

In de Anterieure Overeenkomst Schakenbosch staat dat er geen sprake is van een ‘toerekenbare tekortkoming’ zijdens de gemeente als er, uitgaande van de publieksrechtelijke verantwoordelijkheid, handelingen worden verricht die niet in het voordeel zijn van de aard, of strekking, van de Overeenkomst of de voortgang van het project.

Het besluit van de gemeenteraad is niet in het voordeel van het project. Daar kan de gemeente (B&W) echter niets aan doen. Het ging immers om een bevoegdheid van de gemeenteraad: men is daar ‘eigen baas’. De gemeenteraad is het hoogste (bestuurs)orgaan binnen een gemeente.

Waarom de positie van de gemeenteraad niet in de Anterieure Overeenkomst Schakenbosch staat is onbekend. Voor dit soort overeenkomsten bestaat geen standaard tekst. Een voorbehoud inzake goedkeuring door de gemeenteraad staat er dus niet ‘automatisch’ in.

In de Anterieure Overeenkomst Schakenbosch staat wel een regeling inzake schadeclaims. Het moet dan gaan om ‘toerekenbare tekortkomingen’. Daaronder vallen alle handelingen behalve ‘overmacht’. Een schadeclaim is inclusief kosten en rente, aldus de overeenkomst.

De Anterieure Overeenkomst Schakenbosch geeft Schakenbosch b.v. het recht de overeenkomst te ontbinden als er onherroepelijk geen nieuw bestemmingsplan komt waardoor de bouw mogelijk wordt. Datzelfde geldt als er geen omgevingsvergunning wordt afgegeven voor de bouw.

De overeenkomst kan ook ontbonden worden als Schakenbosch b.v. en de gemeente samen vaststellen dat het project niet haalbaar is en er samen ook niet in slagen een nieuw, wel haalbaar, plan op te stellen.

In al deze gevallen vindt ontbinding van de overeenkomst plaats zonder aansprakelijkheid voor ontstane schade. De gemeente kan de overeenkomst niet ontbinden, zo blijkt uit de tekst. (foto gemeente LV)

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter