Nieuws
Agrarisch erfgoed in gevaar

Erfgoedvereniging Heemschut luidt de noodklok over agrarisch erfgoed in Zuid-Holland. ‘De laatste jaren ziet Heemschut steeds vaker agrarische bedrijven vervallen of verdwijnen. Het grootste deel van deze gebouwen is niet beschermd en verdwijnt bijna gedachteloos. Het gevolg hiervan is verschraling van het landschap en verlies van ons agrarisch erfgoed’, zo staat in een brief aan Provinciale Staten, waarin Heemschut om actie vraagt.

Het polderlandschap staat al onder druk, een ontwikkeling die gezien de plannen voor grootschalige woningbouw alleen maar zal toenemen, meent Heemschut. Daarnaast is bodemdaling problematisch voor het cultuurlandschap en de historische inrichting van het land.

In de polders staan boerderijen die soms eeuwenoud zijn. Sommigen zijn rijksmonument.

Heemschut constateert dat boerderijen in de provincie steeds slechter worden onderhouden. Eigenaren hebben een onderhoudsplicht bij rijksmonumenten. In de Erfgoedwet is opgenomen dat het moedwillig onthouden van onderhoud strafbaar is.

Gemeenten dienen deze wet te handhaven. Ze kunnen een eigenaar boetes opleggen als deze een rijksmonument niet van het minimale onderhoud voorziet. ‘Het gaat niet om een likje verf, maar het gaat om onderhoud waardoor het erfgoed behouden blijft voor toekomstige generaties’, aldus Heemschut. (foto Charles Groeneveld)

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter