D66 zal zich in de gemeenteraad keren tegen bouwplannen waar geen sociale woningbouw in zit of woningen in het zogenoemde ‘middensegment’: huren tussen 800 en 1000 euro. Dat heeft gemeenteraadslid Peter van Dolen bekend gemaakt.
Aanleiding vormt de overstap van GroenLinks naar de coalitie. GroenLinks stemde steeds tegen bouwplannen waar geen 30 procent sociale woningbouw in zit. Daar is men sinds toetreding tot de coalitie mee gestopt.
Zo stemde de partij in met de bouw van 19 woningen in en op de Fonteinkerk in Voorburg en 79 woningen op bedrijfsterrein Pasnashofweg in Leidschendam. In beide projecten zit geen enkele sociale woning.
GroenLinks-gemeenteraadslid Natalie Reijnders: ,,We kunnen op dit moment niet meer doen nu we zijn toegetreden tot de coalitie. We moeten het zuur nemen. We willen geen goede projecten blokkeren. En we kunnen als gemeente niet de spelregels tijdens het spel veranderen. Dan willen projectontwikkelaars niet meer met de gemeente in zee gaan en worden er helemaal geen sociale woningen meer gebouwd.’’
Het raadslid beloofde aangaande de sociale woningbouw ,,er komt nog veel meer moois aan.’’ Zij verwees naar een persbericht van de gemeente dat er bij de ver- dan wel nieuwbouw van het Landalkantoor in Klein Plaspoelpolder (KPP) minstens 30 procent sociale woningbouw komt.
Dat bericht werd dinsdag de wereld in gezonden. De betrokken stukken zijn echter al sinds 8 september in handen van de gemeenteraadsleden. GroenLinks, dat op 5 september bekend maakte toe te treden tot de coalitie, had met de samenstelling van die stukken niets van doen.
Desgevraagd bleek dat het bericht van dinsdag bewust de wereld in is gezonden om de 30 procent sociale woningbouw bredere bekendheid te geven. Daarmee werd GroenLinks, bij monde van mevrouw Reijnders, echter tegelijk een kapstok gegeven voor haar stellingname. (foto D66: lijst met plaatsen waar sociale woningbouw zou kunnen komen)