Ruim 200.000 leerlingen van basisscholen doen deze week mee met Nationale Kraanwaterdag. Ze drinken die dag allemaal kraanwater en volgen een speciale kraanwaterles. Daarin wordt uitgelegd waar kraanwater in Nederland vandaan komt, wat er allemaal gebeurt voordat je het kunt drinken en hoe je ervan geniet zonder het te verspillen. In het leveringsgebied van waterbedrijf Dunea startte de dag officieel op basisschool De Driemaster in Voorburg. Uit onderzoek blijkt dat kinderen het belangrijk vinden slim met kraanwater om te gaan, maar ook dat zij het een uitdaging vinden om niet te lang onder de douche te staan.
Uit het onderzoek blijkt dat kinderen over het algemeen goed op de hoogte zijn waar het kraanwater in Nederland vandaan komt en dat ze hier verstandig mee om moeten gaan. Het overgrote deel van de kinderen (86%) zet de kraan uit tijdens het tandenpoetsen en ruim twee-derde (68%) gebruikt de kleine spoelknop bij het plassen. Kort douchen doen de meeste kinderen daarentegen niet altijd; slechts 36% doucht vaak zo kort mogelijk (bij volwassenen is dit 79%).
Wim Drossaert, directeur Dunea, vindt Nationale Kraanwaterdag belangrijk, want ondanks dat kinderen beseffen dat je bewust om moet gaan met drinkwater blijft voorlichting belangrijk: ,,Het blijkt dat kinderen al veel weten over drinkwater en hier ook bewust mee omgaan. Zo nemen ze gelukkig steeds vaker water mee naar school. Dat past niet alleen bij een gezonde leefstijl maar is ook duurzaam. Natuurlijk valt er altijd iets te verbeteren. Bijvoorbeeld iets korter douchen, dat scheelt al snel liters water.”