De provincies Zuid-Holland, Gelderland en Utrecht gaan de effecten van droogte en wateroverlast op historisch erfgoed onderzoeken. Daarnaast ontwikkelen ze manieren om oplossingen te testen. Dat doen ze samen met de stichting Kastelen, Buitenplaatsen en Landgoederen in het kader van de ‘Erfgoed Deal’.
Erfgoed inzetten bij klimaatadaptatie, energietransitie en omgang met stedelijke groei en krimp in een duurzamer Nederland. Dat is wat Rijk, gemeenten en provincies, waaronder de provincie Zuid-Holland en maatschappelijke organisaties realiseren in de Erfgoed Deal.
In het project Klimaatbestendige Kastelen, Buitenplaatsen en Landgoederen dat Zuid-Holland voor zijn rekening neemt, worden verschillende buitenplaatsen en landgoederen in kaart gebracht rondom het thema van verdroging en wateroverlast. Er wordt door de drie deelnemende provincies een monitor ontwikkeld. Deze biedt inzicht in trends en ontwikkelingen voor eigenaren/beheerders, waterschappen en beleidsmakers.
Op 150 plekken wordt bekeken wat droogte voor effect heeft en komen er concrete maatregelen om het waterbeheer in verschillende landgoedzones te verbeteren, bijvoorbeeld door verhoging van het grondwaterpeil en herstel van oude waterlopen. Daarnaast richten de deelnemende provincies een aantal ‘proeftuinen’ in, die moeten leiden tot voorstellen voor verdere klimaatplannen. Hier staat het ontwikkelen van kennis en ervaringen centraal. (foto provincie ZH)