Mening
Blog: Nee!?

Er komt geen nieuwe brug over de Vliet in Leidschendam. Het prestigeproject van VVD en CDA is gesneuveld op een meerderheid van de gemeenteraad bestaande uit de oppositiepartijen GBLV en D66 plus de coalitiepartijen PvdA en GroenLinks. Twee jaar, vier maanden, drie weken en bijna twee dagen nadat in het coalitieakkoord kwam te staan dat er een taboeloos onderzoek zou komen naar die brug.

Verantwoordelijk wethouder Juliette Bouw nam haar verlies, dat ze al lang heeft moeten zien aankomen, sportief. En ook al heeft zij, tenminste volgens GBLV, op dit dossier ‘gefaald’, ze blijft wel aan als wethouder. Om, zoals ze zelf zei, de maatregelen te gaan uitvoeren die de gemeenteraad nu wel wil nemen om de verkeersoverlast in het Leidschendamse Damcentrum tegen te gaan.

Veel is dat vooralsnog niet. Er komen ‘zo snel mogelijk’ DRIP’s (dynamisch route informatie paneel) en borden ‘Brug open’ in en rond het Damcentrum te staan. Die moeten automobilisten ervan gaan weerhouden door dit gebied te rijden en gebruik te maken van de Sluisbrug. Over verdere maatregelen zal overlegd gaan worden met bewoners van en ondernemers in het gebied.

De DRIP’s en andere borden waren al onderdeel van voorstellen die de vorige coalitie in 2017 deed. Er is dus vier jaar verspeeld. Bovendien wordt er al die tijd ook al met inwoners en ondernemers overlegd. Hoeveel nieuws kan dat nu nog gaan opleveren? En, wanneer is het allemaal zo ver? Wanneer is het realiteit? Nog in 2021 of pas later?

Over nog verdergaande maatregelen willen de wethouder en een raadsmeerderheid pas gaan nadenken als de DRIP’s, de Open Brugborden en andere maatregelen niet het gewenste effect hebben. En dat is: minder dan 5000 tot 6000 auto’s per dag op de Sluisbrug. Bouw beloofde zulks te gaan meten en de gemeenteraad te informeren. Wanneer bleef echter volstrekt onduidelijk.

Kortom: geen brug en verder ook bitter weinig. Opvallend genoeg wees de gemeenteraad alleen het nu liggende plan voor de nieuwe brug af. Een voorstel van GBLV om de brugbouw definitief af te schieten haalde het niet. Alleen GBLV en D66 waren daar voor. Hetzelfde gold voor het schrappen van de reservering van een stuk grond in Klein Plaspoelpolder voor de brugaanleg. Behalve GBLV en D66 was niemand daar voor.

Daardoor blijft brugbouw in de toekomst mogelijk. De uitspraak van wethouder Bouw dat de 19,7 miljoen euro die voor de brug was gereserveerd uit de begroting 2021 gehaald wordt, zegt niets. Die reservering kan er op elk gewenst moment weer ingezet worden aangezien het gaat om geld dat de gemeente uit de verkoop aandelen Eneco binnen haalde. En dat was 140 miljoen euro. Er is dus genoeg financiële ruimte.

In maart 2022 zijn er weer gemeenteraadsverkiezingen. De campagne start eind 2021. Wat weerhoudt VVD en CDA ervan de brug dan opnieuw aan te kaarten? Niets, mits zij tenminste overtuigd zijn van hun eigen gelijk en bij hun standpunt blijven. Tegen die tijd zal er nog geen effect merkbaar zijn van DRIP’s en ‘Brug Open’-borden. Mogelijk is de coronacrisis dan zelfs voorbij en trekt het verkeersaanbod weer aan.

Dan kan met droge ogen beweerd worden dat de brug toch echt nodig is. ‘Helaas’ is dat in 2020 niet gelukt maar, met steun van voldoende kiezers, kan na de stembusgang in maart 2021 een nieuwe poging gewaagd worden. Zeker als de voorstanders van de brug ook nog zetels weten te winnen. Nu hebben VVD, CDA en ChristenUnie-SGP er 14. Voor een meerderheid zijn er 18 nodig.

Dat de grondreservering er dan nog is, is mooi meegenomen. Wethouder Bouw liet weliswaar weten dat er medio 2021 over besloten moest worden als het inrichtingsplan voor dat deel van Klein Plaspoelpolder op tafel ligt, maar dat besluit kan altijd verschoven worden. Het herinrichtingsplan kan bovendien nog steeds de reservering bevatten die er nu ook is.

Het ‘nee’ tegen de brug moet derhalve niet van een uitroepteken voorzien worden, maar eerder van een vraagteken. Daar komt nog bij dat niemand in de gemeenteraad, op D66 na, echt warm loopt voor een systeem van selectieve toegang tot de Sluisbrug en andere Vlietbruggen. Hoe ga je immers bepalen wie straks wel en niet een vergunning krijgen om de Vliet over te steken, en waar voor?

Een voorspelling: het brugboek is nu gesloten maar wordt ter gelegener tijd weer open geslagen. Nu maar afwachten op welke pagina. Bij de inleiding of het slotwoord.

 

 

 

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com