Met de komst van de grotere terrassen om zo de horeca te helpen in coronatijden werd de Kerkstraat in Voorburg afgesloten voor doorgaand (fiets)verkeer. Die maatregel duurde formeel tot 1 november. Sindsdien is de Kerkstraat weer vrij te gebruiken, ook al staan er nog steeds borden dat zulks niet het geval is. Met het toestaan van ‘winterterrassen’ zal de Kerkstraat echter opnieuw dicht gaan, zo heeft een woordvoerster van B&W laten weten.
De winterterrassen kunnen er komen zodra het kabinet de coronamaatregelen aangaande de horeca versoepelt. ‘Nu is de Kerkstraat weer open voor fietsers, wandelaars en bestemmingsverkeer. Op dit moment is hier geen horeca open. De bedoeling is dat zodra de coronamaatregelen versoepelen en de horecaondernemers hun zaak weer mogen openen, de gemeente de opmerkingen uit gehouden enquêtes verwerkt in de aanpak en er duidelijke communicatie zal plaatsvinden over een tijdelijke afsluiting van de Kerkstraat’, aldus de woordvoerster.
In een brief aan de gemeenteraad schrijft wethouder Astrid van Eekelen: ‘Verruiming van terrassen in de Kerkstraat is alleen mogelijk als de straat weer wordt afgesloten. Mochten ondernemers in de Kerkstraat weer gebruik willen maken van de mogelijke verruiming en mogelijkheden tot overkapping, dan moet opnieuw een verkeersbesluit worden genomen’.
‘Gezien de klachten, opmerkingen en suggesties in de bewonersenquête, zal een nieuwe afsluiting rekening moeten houden met het weren van fietsers, het ophalen van vuilnis, afstand tussen woning en terras, ruimte voor voetgangers, uitstraling van de afsluiting (borden en hekken), afspraken over al dan niet dagelijks opbouwen en afbouwen van terrassen en overkappingen en de COVID19-regels’.
‘De communicatie van de gemeente over een verkeersbesluit vindt huis-aan-huis plaats en in de algemene nieuwsbrief. Met horecaondernemers worden bij het voortzetten van de verruiming en overkapping nieuwe afspraken gemaakt over de handhaving van COVID19-regels op en bij de terrassen. Met de doorgaande fietsroute voor met name scholieren zal rekening gehouden worden door een korte, duidelijk aangegeven en veilige omleidingsroute via de Vlietstraat. Ook zal er vooraf contact worden opgenomen met de scholen’.
Uit onderzoek bleek dat met name bewoners van de Kerkstraat, niet zijnde horecaondernemer daar, moeite hebben met de afsluiting van de straat voor de grotere terrassen.
‘Met name het naleven van de 1,5 meterregel was volgens invullers niet altijd mogelijk in de Kerkstraat. Ook handhaving werd in het straatbeeld gemist. De afsluiting van de Kerkstraat vonden de invullers niet prettig. Woningen waren soms slechts bereikbaar en fietsers omzeilden alsnog de hekken wat voor gevaarlijke situaties kan zorgen. Vaak was de Kerkstraat afgesloten terwijl het echt geen terrassenweer was. Dat gaf onnodige overlast voor fietsers die veel gebruik maken van deze voor hen belangrijke route. De tafels stonden bij mooi weer zelfs zo ver de straat in dat het onmogelijk was om er veilig met inachtneming van de door het RIVM voorgeschreven 1,5 m er langs te lopen’, staat in een notitie die Van Eekelen aan de gemeenteraad zond.
Andere opmerkingen: ‘Verlenging wordt niet als wenselijk gezien. Dit heeft met name te maken met de hoeveelheid overlast die men ervaren heeft. Onveilige verkeerssituaties (met name door fietsverkeer), geluidsoverlast en het afzonderlijk inzamelen van afval wordt door vrijwel alle invullers benoemd’.
‘Bezoekers leken zich vaak niet te houden aan de 1,5e meter maatregelen. Handhaving op de gemaakte afspraken in het gebied én van de in het algemeen opgelegde maatregelen wordt als een groot gemis beschouwd’.
‘Het initiatief is goed maar de uitvoering was vrij slecht. De ondernemers moesten elke ochtend en avond zelf met de zware hekken slepen om de Kerkstraat af te sluiten. Ondanks de hekken werd er volop gefietst en gelaveerd tussen de terrassen door’.
‘Ik vind dat de ondernemers moeten afstemmen met de bewoners en moeten borgen dat de voordeuren vrij blijven en goed bereikbaar blijven. Dus geen tafels/stoelen, maar ook geen fietsen voor de voordeur en pad naar voordeur plaatsen. De gemeente heeft hierin ook een verantwoordelijkheid om de bewoner te informeren en te borgen en controleren dat dit gebeurd. Het is voor de bewoners niet altijd makkelijk om de ondernemers zelf aan te spreken omdat je hier ook woont en de relatie onderling niet op het spel wil zetten. De gemeente kan en mag hier meer regie in pakken’.