Mening
Blog: Spel

Politici bestempelen hetgeen zij doen graag als ‘spel’. En dan gaat het niet alleen om de macht maar ook om vragen als ‘wie is de slimste’, ‘wie is de handigste’, ‘wie kan de tegenstander het best in de hoek zetten’, ‘wie is strategisch het beste’.

Bijna twee weken geleden stemde een meerderheid van de gemeenteraad tegen de bouw van een nieuwe Vlietbrug in Leidschendam. In een zogenoemde ‘raadsflits’ hebben de diverse partijen teruggeblikt op die besluitvorming.

De VVD was voor de brugbouw en toont zich ‘teleurgesteld’. De liberalen: ‘Met de combinatie van een nieuwe brug en aanvullende verkeersmaatregelen hadden zij fors kunnen investeren in de leefbaarheid en bereikbaarheid van Leidschendam-Voorburg’.

De partij verzwijgt daarbij dat onder de ‘aanvullende verkeersmaatregelen’ ook een selectieve toegang van automobilisten tot de Vlietbruggen behoorde. In het brugdebat liet VVD-woordvoerder Bart Eleveld tot verbazing van velen weten dat zijn partij die selectieve toegang kon billijken in combinatie met de nieuwe brugbouw.

Dat staat echter niet in de raadsflits. Wel staat er: ‘Sommige partijen hebben bovendien al plannen om de bruggen deels af te gaan sluiten. Daar zijn wij fel tegen’. Dat de VVD zelf ook tot die ‘sommige partijen’ behoorde wordt niet gemeld. En dat men ‘fel tegen’ is moet, gezien de uitspraken van Eleveld, met een forse korrel zout genomen worden.

Een andere voorstander van de brugbouw, het CDA, noemt de selectieve toegang ‘een weinig aantrekkelijk en onzeker alternatief voor ondernemers en inwoners van Leidschendam-Centrum en Leidschendam-Zuid’.

Vreemd, aangezien CDA-raadslid Ron van Duffelen in het gemeenteraadsdebat aangaf dat zijn partij met de selectieve toegang kon leven mits er een nieuwe Vlietbrug kwam. De raadsflits gaat verder: ‘Het creëert bewoners met en zonder toegangspas en verbindt Leidschendam-Zuid niet met andere wijken in onze gemeente’.

O ja? Als alle inwoners van Leidschendam-Zuid een toegangspas krijgen is dat probleem grotendeels opgelost. En al helemaal als alle Leidschendammers een pas krijgen voor de Sluisbrug en alle Voorburgers voor Wijker- en Kerkbrug.

De raadsflits van ChristenUnie-SGP (ook voor de nieuwe brug) bevat ook een ‘pareltje’. De partij stelt dat we nu zijn aangewezen op een beperking van verkeer op de bestaande bruggen. ‘Ik vrees dat de horde van weerstand daartegen ook niet genomen zal worden en we een beetje in het slot zijn gevallen. Hopelijk ben ik nu even te somber’, aldus de schrijver, gemeenteraadslid Kees Verschoor. Degene die zich in de gemeenteraad juist tegen selectieve toegang keerde. Dus hoezo somber?

Ook bij de tegenstanders komen we wat ‘opvallende’ zaken tegen. D66 bijvoorbeeld beticht PvdA en GroenLinks (beide coalitiepartijen) ervan zich tegen de bouw van sociale woningen te hebben gekeerd. Dit omdat zij tegen een voorstel van D66 en GBLV stemden om geen grond meer te reserveren voor de brugbouw in Klein Plaspoelpolder maar deze grond te bestemmen voor woningbouw, met name sociale woningbouw.

Dat laatste, sociale woningbouw, werd alleen maar in het voorstel opgenomen om PvdA en GroenLinks te jennen. Bekend is immers dat ter plekke al woningbouw gepland is, en dat daarvan, volgens regels in de gemeente, 30 procent uit sociale woningbouw moet bestaan. D66 ziet echter een verband tussen de tegenstem van beide partijen en hun deelname aan de coalitie. ‘En ondertussen bieden zij geen oplossing aan de woningnood van onze inwoners’.

GBLV claimt in de raadsflits dat bij de gemeenteraadsverkiezing van maart 2018 al bekend was dat de nieuwe Vlietbrug er niet zou komen. Een onbewezen stelling die hoogstens gebaseerd kan zijn op het feit dat PvdA en ChristenUnie-SGP zich onder de vorige coalitie tegen de brugbouw keerden.

Tot slot de PvdA. Die partij constateert dat er ‘gelukkig’ geen politiek werd bedreven over het voorstel van die partij B&W in 2021 te laten komen met een concreet actieplan voor de bereikbaarheid, leefbaarheid en levendigheid van het Damcentrum.

Een politieke partij die zelf laat weten blij te zijn dat er geen politiek werd bedreven. Moet u even op zich laten inwerken. Hoe diep zijn we dan al gevallen? Het probleem wordt erkend. Maar er mee stoppen? Nee, zo ver gaat men niet.

Logisch eigenlijk: als politieke partijen geen politiek meer willen bedrijven, zijn ze overbodig. Maar niemand wil zijn eigen graf graven. Dus wordt het spel verder gespeeld. Ter meerdere eer en glorie van de spelers zelf. Alhoewel, die eer en glorie kunnen de spelers alleen nog aan elkaar geven. De niet-spelers zijn al lang afgehaakt.

 

 

 

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com