Vrijwel direct na de bouw van de wijk De Rietvink in Leidschendam in 1990 bleek dat door onvoldoende inklinken van de grond de hele wijk verzakte. Het duurde tot 2017 voordat er door de gemeente Leidschendam-Voorburg maatregelen werden genomen. Vooral omdat leidingen gingen verzakken, met mogelijke veiligheidsrisico’s werd besloten om de hele wijk op te hogen. Bewoners ‘kregen’ het ophogen van de voortuinen, maar het ophogen van de kruipruimtes was voor eigen kosten.
Heel veel bewoners hebben hun kruipruimtes laten ophogen voor bedragen oplopend tot ver boven de €1000. Deze ruimtes waren destijds nog droog, maar als ze niet werden opgehoogd zou de grond rondom het huis weer wegzakken met alle risico’s van dien.
Nog geen jaar na het afronden van de werkzaamheden kwamen de eerste klachten over vocht in de kruipruimtes. De eerste vragen werden gesteld bij de gemeente. Inmiddels staat bij vrijwel iedere bewoner een flinke laag water onder het huis. Op de één of andere manier groeien er zelfs planten onder de huizen. Ongezond, koud en dus milieuonvriendelijk en kostbaar door extra stoken en mogelijk zelfs gevaarlijk.
De gemeente zoekt naar een oplossing en naar een schuldige partij om de kosten te verhalen. De bewoners zoeken naar een manier om de huizen droog en behaaglijk te houden. En om gezond te kunnen leven. Afwachten tot de gemeente met een oplossing komt kan eigenlijk niet. Maar de bewoners op te zadelen met ongezonde leefomgeving en dure semi-oplossingen kan al helemaal niet’.
(Pim Bleeker)