Mening
Blog: Sociaal drama

Elf juni 2016. Wethouder Floor Kist stuurt de gemeenteraad een brief. Vanwege het ‘enorme tekort’ aan sociale woningen in de gemeente stelt hij voor er 130 te gaan bouwen op bedrijfsterrein Overgoo Leidschendam, 107 aan De Star Leidschendam en 110 aan de Rijnlandlaan in Voorburg.

Na de gemeenteraadsverkiezing van maart 2018 is Floor Kist wethouder af. Sinds medio september is hij echter weer lid van B&W nadat zijn partij GroenLinks toetrad tot de coalitie van VVD, CDA, PvdA en ChristenUnie-SGP.

Kist kreeg de portefeuille wonen. Vorige week zond hij een brief aan de gemeenteraad over sociale woningbouw, gebaseerd op afspraken die hij met de woningcorporaties Vidomes en Wooninvest maakte. Conclusie: afgezien van de bouw van 48 sociale woningen aan de Rijnlandlaan (die al bijna af zijn) zijn er wel veel vage plannen maar concreet gebeurt er niets.

In 4,5 jaar geen enkele vooruitgang los van veel papier en oeverloze debatten in de gemeenteraad. Getallen te bouwen woningen veranderden even snel als locaties en jaartallen waarin er gestart zou worden. Een overzicht:

– januari 2018: Geen 100 maar 48 sociale woningen aan Rijnlandlaan beslist gemeenteraad,

– najaar 2018: B&W zetten een Taskforce sociale woningbouw op,

– november 2018: Sociale woningbouw Overgoo op de helling,

– december 2018: Minder sociale woningen aan De Star,

– maart 2019: Geen sociale woningen Overgoo voor 2022,

– april 2019: Bouw aan De Star start mogelijk in 2021. In Klein Plaspoelpolder komen mogelijk 30 tot 40 sociale woningen,

– juli 2019: Er wordt gekeken naar sociale woningbouw aan de Appelgaarde Voorburg, Koningin Julianalaan 44 Leidschendam, in Stompwijk en op het terrein van het Diaconessenziekenhuis in Voorburg,

– juli 2019: B&W maken een nieuw plan voor sociale woningbouw,

– september 2019: Vóór 2025 moeten er 750 sociale woningen bij komen. Daarvan moeten er 300 door private partijen worden gerealiseerd. Bouw Overgoo stat begin 2021, De Star gaat naar 2023,

– november 2019: De 750 sociale woningen moeten er voor 2027 zijn. Aan De Star komen maar 50 sociale woningen. In de Nieuwstraat Leidschendam komen er acht, in Stompwijk 10 tot 20,

– november 2019: Er start een nieuwe haalbaarheidsstudie sociale woningbouw,

– februari 2020: Aan het Fluitpolderplein in Leidschendam en in de wijk Prinsenhof moeten sociale woningen komen. Tezamen 215,

– februari 2020: Gemeenteraad wijst bouwen sociale woningen Fluitpolderplein en in wijk Prinsenhof af. Er moet naar andere plekken gezocht worden. De 215 staan niet vast,

– maart 2020: De eerder genoemde 750 sociale woningen moeten er voor 2030 zijn,

– april 2020: De inzet is 585 nieuwe sociale woningen te realiseren voor 2025. Als nieuwe plekken worden genoemd Prinses Carolinalaan Leidschendam, Van Ruysdaellaan Leidschendam, Van Alphenstraat Voorburg, Feithplein Voorburg,

– oktober 2020: Vidomes en Wooninvest presenteren hun plannen voor de periode 2021-2024. Vidomes komt met 102 tot 107 woningen waaronder de 48 aan de Rijnlandlaan, 10 tot 15 in Stompwijk, 19 aan de Nieuwstraat en 25 aan De Star. Wooninvest komt met 178 nieuwe woningen: 18 aan de Dobbelaan Leidschendam, 53 aan Nieuwstraat/Venestraat in Leidschendam en 107 aan De Star. Wooninvest noemt als locatie ook de Appelgaarde in Voorburg.

Er nu ligt er dus een brief van Floor Kist bij de gemeenteraad. De strekking: in 2021 beslissen wij over sociale woningbouw Fluitpolderplein en Prinsenhof. Geen aantallen te bouwen woningen, geen jaartallen en geen andere locatie(s) zoals gemeenteraad vroeg.

Wat Vidomes en Wooninvest betreft noemt de wethouder voor de periode 2021-2024 de volgende projecten: Nieuwstraat (19 woningen Vidomes), Nieuwstraat/Venestraat (Wooninvest), Overgoo (Vidomes en Wooninvest), De Star (Wooninvest), Stompwijk (10-15 woningen Vidomes), Appelgaarde (Wooninvest), Emmastraat (Wooninvest), Rijnlandlaan (48 woningen Vidomes).

Veel minder dus dat de corporaties zelf in oktober naar buiten brachten. Nieuwstraat en Venestraat zijn vervangingen van sociale woningen die daar stonden. Dat geldt ook voor de Emmastraat. Verder ontbreken concrete aantallen sociale woningen en jaartallen voor realisatie. De Rijnlandlaan is al op een oor na gerealiseerd.

Kortom: de wethouder, aangesteld om een ‘versnelling’ in de bouw van sociale woningen te realiseren, meldt niets nieuws. De mist die er ook al onder zijn voorgangers Juliette Bouw en Jan-Willem Rouwendal was, blijft hangen en wordt alleen maar dikker.

Drie wethouders sinds medio 2018 die zich de tanden stuk bijten op de realiteit: de corporaties hebben het geld niet voor grootschalige bouw van sociale woningen; private ontwikkelaars zetten ze niet neer omdat ze er te weinig aan verdienen.

De gemeente heeft wel een regel dat bij nieuwbouwprojecten minimaal 30 procent van de woningen ‘sociaal’ moet zijn, maar die regel geldt alleen voor nieuwe projecten (zonder eerdere afspraken tussen ontwikkelaar en gemeente) en kan worden afgekocht.

De ontwikkelaar betaalt dan een bepaald bedrag per niet gerealiseerde sociale woning aan de gemeente. De gemeente gebruikt dat geld om elders wél sociale woningen te realiseren. Opvallend: in het fonds zit tot nu toe 0 euro.

Conclusie: het sociale drama gaat wat de woningbouw betreft gewoon door. De vorige coalitie van GBLV, D66, PvdA en GroenLinks realiseerde tussen 2014 en 2018 geen enkele sociale woning. De huidige coalitie komt voor de gemeenteraadsverkiezing in maart 2022 op 48 nieuwe sociale woningen.

Het wordt tijd te stoppen met de loze beloften. Geef gewoon toe dat je als lokale politiek geen sociale woningen kunt en/of wilt bouwen. Pijnlijk maar eerlijk. Dat de provincie je daarna, als toezichthouder, gaat dwingen sociale woningen te realiseren, is dan weer een ander verhaal.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com