Het gebeurt maar zelden dat onze buur Den Haag ons te hulp schiet als het gaat om gemeentelijk beleid. Met de soap rond een lightrail dwars door Voorburg-West, wat ooit ergens door Den Haag is besloten maar waar blijkbaar niemand in onze gemeente van af wist, is er in elk geval bij de inwoners weinig vertrouwen in goed nabuurschap. Maar als het gaat om duurzaamheid scoort Den Haag niet slecht. Met een forse subsidie aan Duurzaam Den Haag kan deze stichting met vast personeel de wijken ondersteunen in hun energietransitie. De gemeente Den Haag heeft ook net de programmabrief Duurzaamheid 2021 uitgebracht, vol plannen rond klimaatverandering, stikstofbeleid, energietransitie en een Kadersubsidieregeling Duurzaam Wonen. Aanrader!
Daar zijn we als Stichting Duurzaam LV aardig jaloers op. Wij krijgen geen cent subsidie en de gemeentelijke subsidies voor duurzaamheid zijn te gering en te snel op. Den Haag troeft ons op nog een punt af. Na veel kritiek op teveel nieuwe en te hoge woningen (dat dan weer wel….) heeft wethouder Anne Mulder aangekondigd dat er pas gebouwd gaat worden als er eerst voorzieningen zijn, waaronder speelplekken en veel groen: ,,Mensen moeten kunnen leven.”
Daar sluit de Stichting Duurzaam zich helemaal bij aan. In de net verschenen Toekomstvisie Vergroening Leidschendam-Voorburg 2021-2030 stellen we dat er voor zowat elk leeg plekje in onze gemeente bouwplannen zijn. Waarvoor elke boom en struik moet wijken. Maar bijplanten? Dat kost heel veel nota’s en Raadsvergaderingen, en veel geduld… We hebben de gemeente vorig jaar letterlijk de locaties aangedragen voor nieuwe bomen. Er zijn er denk ik 5 geplant. Nu wethouder Floor Kist het stokje heeft overgenomen lijkt er wat ruimte te komen voor nieuwe bomen en aanplant. Zal vast wel nieuwe nota komen met nieuwe plannen. En we moesten vooral roepen om goede verkiezingsprogramma’s waar veel groen in moet staan. Nota? Verkiezingsprogramma’s? Terwijl intussen bomen gekapt worden? Kappen met die nota’s plant gewoon een boom!
Het Klimaatakkoord stelt dat er jaarlijks tenminste 1% aan bomen bij moet komen. Dat is in onze gemeente jaarlijks 800 bomen. Niet zo moeilijk toch? Maar op dit moment worden er meer bomen gekapt dan bijgeplant. Dat moet echt anders, stelt Stichting Duurzaam. Er is beleid nodig om herplant bij kap niet alleen op papier verplicht te stellen, maar ook echt te doen. Er zijn eisen nodig aan projectontwikkelaars om nieuwbouw te vergroenen. En er zijn meer subsidies nodig. Meer bomen en groen is niet alleen goed om hard te kunnen blijven roepen dat Leidschendam-Voorburg een prachtige groene woongemeente is, het is ook nodig voor onze gezondheid en toekomst. Bomen zorgen voor schaduw bij hitte, verbeteren de luchtkwaliteit, vangen fijn stof af en zorgen voor biodiversiteit en een fijne leefomgeving.
Wethouders, raadsleden, wacht niet tot er weer nieuwe nota’s verschijnen. Wacht niet tot jullie mooie verkiezingsprogramma’s mogen schrijven. Spreek gewoon nu af dat er bomen geplant gaan worden op elk plekje dat zich daarvoor leent. Geen nota’s, gewoon doen!
(Marjan van Giezen. Voorzitter Stichting Duurzaam Leidschendam-Voorburg)