Nieuws
Gemeenteraad wil verhuizen

De fracties in de gemeenteraad willen onderzoeken of een verhuizing van de gemeenteraad, fracties en griffie vanuit Huize Swaensteyn, Herenstraat 72-74 Voorburg, naar een andere en betere plek mogelijk is. Alleen het CDA is daar tegen.

Dit bleek bij een bespreking van een onderzoek dat een werkgroep uit de gemeenteraad heeft laten doen naar de mogelijkheden om de vergaderzaal van de gemeenteraad te renoveren, Huize Swaensteyn toegankelijker te maken en de faciliteiten voor de fracties en griffie te verbeteren. Dit al dan niet met de komst van Museum Swaensteyn (nu Herenstraat 101) naar het pand.

De werkgroep becijferde de minimale investeringskosten op 3 (alleen raadszaal opknappen) tot 6 miljoen (met komst museum), exclusief een groot aantal kostenposten en risico’s.

GBLV-raadslid Maurice Hartsinck bepleitte een verhuizing naar Raadhuisplein 1 Leidschendam, zetel van B&W, of een andere geschikte plek. Wouter Jorissen (D66) sloot ook een verhuizing naar Raadhuisplein 1 niet uit maar vroeg wel een gedegen onderzoek naar de kosten van zo’n verhuizing.

Stijn Strous (CDA) zei vast te willen houden aan de verdeling B&W in Leidschendam, gemeenteraad in Voorburg. Bij investeringen in Huize Swaensteyn wil het CDA wel voorzichtig zijn. De partij wil geen miljoenen in een risicovol project steken. Hij vroeg derhalve om nadere onderbouwing van de 3 tot 6 miljoen.

Namens ChristenUnie-SGP betoogde Kees Verschoor dat hij eigenlijk voor de mooiste en duurste variant was (verbouwing met komst museum naar Huize Swaensteyn) doch dat dat project te veel financiële risico’s in zich bergt. Dus moet de gemeenteraad verhuizen, zo stelde hij.

Jochem Streefkerk (PvdA) pleitte eveneens voor onderzoek naar meerdere opties. Ook hij noemde Raadhuisplein 1 maar dan wel in een nieuwbouw, achter het bestaande raadhuis daar. Natalie van Weers (GroenLinks): ,,Dit pand voldoet niet.’’ Om dat op te heffen moet er ‘heel veel geld’ besteed worden. ,,We moeten een andere oplossing vinden.’’

Harma Aris (VVD) noemde het ‘irreëel’ om in Huize Swaensteyn te blijven. Dat kost miljoenen en is niet werkbaar, zo oordeelde zij. ,,We moeten naar andere opties kijken.’’

In het coalitieakkoord van VVD, CDA, PvdA en ChristenUnie-SGP uit 2018 staat dat de gemeenteraad in Voorburg blijft. In 2020 heeft ook GroenLinks dat akkoord onderschreven.

De werkgroep zal de gemeenteraad nu formeel voorstellen in een nader onderzoek meerdere opties te gaan uitzoeken. Wie dat onderzoek dan laat doen, de gemeenteraad zelf of B&W moet nog beslist worden.

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter