Nieuws
Hulp voor ouderen en mensen met schulden

Ouderen die langer zelfstandig willen wonen maar daartoe hun woning moeten aanpassen kunnen daartoe in de toekomst een zogenoemde ‘blijverslening’ bij de gemeente krijgen. Het gaat om consumptieve leningen (minimaal 2500, maximaal 10.000 euro) en hypothecaire leningen (minimaal 2500, maximaal 30.000 euro). De lening is er voor huurders en woningeigenaren. Voor een consumptieve lening geldt een rente van 2,3 procent bij een looptijd van een jaar, bij een hypothecaire lening is de rente 1 procent bij een looptijd van 2 jaar.

Voor inwoners met schulden gaat de gemeente werken met een saneringskrediet. Daarbij wordt eerst uitgezocht hoeveel betrokkene per maand kan afbetalen. Op grond daarvan wordt een voorstel gedaan aan alle schuldeisers. Vervolgens leent de inwoner met schulden het benodigde bedrag bij de Kredietbank Nederland.

De Kredietbank betaalt alle schuldeisers af en de inwoner met schulden moet daarna alleen nog de Kredietbank betalen. Hij heeft dan nog maar te maken met één schuldeiser. Het is de bedoeling het krediet van de Kredietbank in drie jaar af te betalen. Daarbij staat de gemeente borg voor het risico van de Kredietbank.

De gemeente heeft zich bovendien aangesloten bij de Nederlandse schuldhulproute waarbij getracht wordt betalingsachterstanden niet te laten verworden tot echte schulden. Daarnaast verdeelt de gemeente gratis licenties voor buddy-app, een app die mensen in financiële problemen helpt met hun bankzaken.

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter