Activiteiten
Cursussen in Cultureel centrum Agora

Binnenkort (start 11 oktober 2021) gaat er een interessante cursus kunstgeschiedenis van start in cultureel centrum Agora in Voorburg. De cursussen worden gegeven door een eerstegraads lesbevoegde kunsthistorica met meer dan 30 jaar cursuservaring. Aan de hand van keynote presentaties gaat de kunst leven. Voorkennis en aanschaf van studiemateriaal is niet noodzakelijk, er worden samenvattingen uitgereikt. In een grote zaal is er een ruime stoelopstelling en een beperkt aantal deelnemers.

De cursus Grand Tour deel II; reizen in de 18e eeuw start op maandagmiddag 11 oktober en bestaat uit 5 bijeenkomsten, kosten € 75,—. Er zijn twee parallelle groepen op maandagmiddag: van 12.30-14.15 uur  of van 15.00-16.45 uur. Dat gebeurt op 11 en 25 oktober; 15, 22 en 29 november.

Voor beide tijdstippen zijn nog enkele plaatsen beschikbaar. Voor informatie en aanmelding bij de docente lucyhovinga@kpnplanet.nl of tel. 0181 -482 236.

In de 18e eeuw was het gebruikelijk voor met name jonge Engelse aristocraten een, meestal langdurige, reis naar het continent te ondernemen. Steden in Italië waren favoriet. Eén van de beweegredenen om de Grand Tour te ondernemen was het aanschaffen van kunst voor het landhuis in Engeland. Maar wat waren de verdere beweegredenen? Hoe reisde men in de 18e eeuw, welke route was gangbaar, waar logeerde men, welke steden bezocht men? Welke problemen waren er onderweg? Welke kunstwerken bewonderde men het meest en wat kocht men allemaal aan onderweg.

In het tweede deel van de cursus Grand Tour wordt met name de terugreis besproken. In Venetië bleef men langere tijd als afsluiting van de reis door Italië. De favoriete steden in Duitsland om te bezoeken waren; München, Dresden, Berlijn en Hannover. Wat deden de Lords in deze steden, wat waren de bezienswaardigheden en het vertier? Tot slot wordt in deze cursus nog aandacht besteed aan afwijkende reisroutes; de Grand Tour van Lord Byron wordt besproken.

 

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter