Nieuws
Woontorens bij station ‘oriëntatiepunt’ ook voor Voorburg

De 75 meter hoge woontorens die bij station Laan van Nieuw Oost Indië komen vormen ‘een verbindend oriëntatiepunt’, ook voor Voorburg. Dat staat in het zogenoemde Beeldkwaliteitsplan dat de gemeente Den Haag voor het bouwproject heeft uitgebracht. De letterlijke tekst:

‘De ruimtelijke visie voor het Central innovation district (CID) is gebaseerd op de het idee dat er vanuit de drie spoorwegstations en het historisch centrum door middel van lange lijnen een hechte ruimtelijke samenhang en een heldere verbindingsstructuur ontwikkeld wordt. Langs deze lijnen kan het centrummilieu zich geleidelijk uitbreiden en goed verankerd worden in de stad als geheel. SoZa (het oude ministerie naast het station, red.) vormt de entree naar de stad vanuit het station Laan van NOI en het is een van de grote projecten in het CID die je ziet als je de stad binnenrijdt met de trein’.

‘Daarnaast vormt SoZa het eindpunt van de lange lijn die start op de Koningin Julianalaan in de wijk Voorburg. Vanuit de andere richting ligt SoZa aan het eindpunt van de lange lijn die start op de Laan van Nieuw Oost Indië in Bezuidenhout. De hoogte van de torens van ca. 75m zal vanuit verschillende plekken in de stad zichtbaar zijn. Hiermee wordt SoZa een verbindend oriëntatiepunt tussen de wijken. Dit zal de bereikbaarheid en herkenbaarheid van het CID versterken. SoZa draagt bij aan een verdere integratie tussen verschillende stadsdelen en economische clusters van de stad’.

‘Dit leidt tot de volgende uitgangspunten en eisen: De torens verschillen volumetrisch van elkaar met ieder een eigen concept en uitwerking. De volumeopbouw voorkomt wandwerking en zorgt voor meer licht en lucht tussen de gebouwen. Van veraf ontstaan interessante perspectieven vanaf de lange lijnen naar de stationsknoop Laan van NOI. Deze constellatie creëert een aantrekkelijke beleving van de stad van veraf en dichtbij en voorkomt dat de vier torens ogen als een massieve wand’.

‘De toren aan de Laan van NOI ligt van twee zijdes zeer prominent op een belangrijke as bezien vanuit zowel Bezuidenhout als Voorburg. De prominente positie direct aan deze as legt een extra belang op de beleving en de uitwerking van deze toren van zowel veraf als vanaf het maaiveld. De oriëntatie van de toren is daarom niet alleen op het station gericht maar opent zich ook met name richting de Laan van NOI. De volumeopbouw met de set backs ten behoeve van de stedelijke laag en de zorgvuldig geïntegreerde installaties uit het zicht op het dak zijn van extra belang. De openbare ruimte sluit naadloos aan op de begane grond van de toren langs deze lange lijnen. De zijde aan de Laan van NOI krijgt extra ruimte door de prettige overstek’.

In Voorburg-Noord en Bovenveen hebben bewoners zich tegen de torenbouw gekeerd. Ook de gemeente is er niet onverdeeld gelukkig mee.

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter