Nieuws
SEH-artsen schrijven boek over sedatie

Spoedeisende Hulp-artsen Mischa Veen en Daniëlle van Winden schreven een boek over sedatie op de Spoed Eisende Hulp, SEH. Dat een patiënt voor een behandeling kort in slaap wordt gebracht, is op de SEH dagelijkse kost. Kennis en kunde bij deze ingreep zijn belangrijk want tijdens de zogenaamde roesjes kunnen levensbedreigende situaties ontstaan. “Aangezien een gesedeerde patiënt niet kan aangeven dat hij zich niet goed voelt, moeten wij als artsen getraind te zijn om problemen te herkennen. Wij denken dat het boek daarbij helpt,” zegt Daniëlle.

Een behandeling op de spoedeisende hulp kan voor een patiënt pijnlijk of beangstigend zijn. Ook voor de arts of verpleegkundige is het belangrijk om de patiënt zonder pijn en dwang te kunnen behandelen. Daar zijn verschillende manieren voor – van afleiding bieden aan de patiënt tot de zwaarste vorm van volledige narcose – maar het roesje is een veilige tussenweg.

“Er zijn vaak extreem stressvolle of pijnlijke redenen waarom je op de SEH een roesje krijgt. Als een patiënt met een hartritmestoornis een elektrische schok moet krijgen, of wanneer een schouder uit de kom is en moet worden rechtgezet, dan kan dat ongelooflijk pijn doen,” legt Mischa uit. “Dat is geen kwestie van even tanden op elkaar. Een roesje kan dan een traumatische herinnering voorkomen.”

Het boek telt 300 pagina’s en is gericht op medische professionals. Het is inmiddels verplicht lesmateriaal voor opleidingsassistenten SEH. Mischa en Daniëlle schreven het boek samen met 2 SEH-artsen van ziekenhuizen uit Goes en Arnhem, als toevoeging aan eerder cursusmateriaal. SEH-artsen bekwamen zich in hun opleiding in het geven van sedatie en worden hiervoor door collega specialisten op de SEH vaak om hulp gevraagd.

Het werken op de spoedeisende hulp van HMC Westeinde, een van de grootste van Nederland, is uitdagend en onvoorspelbaar. Het ene moment kan een patiënt met een multitrauma of beroerte binnen worden gebracht, het andere moment een oudere patiënt waarbij de heup uit de kom is. Elke patiënt vraagt weer een andere benadering, leggen de SEH-artsen uit. Voorbereiding en afstemming voor hoe lang het roesje moet duren is belangrijk. Mischa: “Als een gebroken arm van een kindje snel moet worden gezet, dan wil je niet dat ze wakker wordt terwijl er nog een gips wordt aangelegd. Je kunt een kind een trauma voor het leven besparen door een roesje te geven. Mensen waarbij als kind hun gebroken arm zonder sedatie is rechtgezet, hebben daar jaren later nog een steen van in hun maag. Ook kan sedatie de kans op succes vergroten en de tijd dat een patiënt op de SEH moet zijn inkorten.”

De procedure waarvoor een roesje wordt gegeven kost vaak slechts enkele seconden tot minuten. Toch is het heel belangrijk om de sedatie goed voor te bereiden. Mischa: “Het is voor de arts schakelen om in een korte voorbereidingstijd bij drukte de juiste procedure te volgen. Dat is soms een kunst om te doen.”

Daniëlle: “De sedatie hoeft vaak niet te lang te duren. Desondanks kunnen er vervelende situaties optreden, zoals dat een patiënt te traag ademt, te lage bloeddruk krijgt of moet overgeven. In het boek beschrijven we uitgebreid hoe je deze situaties kunt herkennen en behandelen. Als je de risico’s kent, is sedatie geven heel veilig. En patiëntvriendelijk natuurlijk. Dat is waar we het voor doen: om patiënten een prettige ervaring te geven op de SEH, ondanks de vaak vervelende redenen dat ze bij ons zijn.”

Meer weten of boek bestellen? Dat kan via spoedzorg.onderwijs@icloud.com

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter