Het belang van de gemeente in netwerkbeheerder Stedin daalt van 3,44 naar 3,03 procent. Aanleiding vormt het feit dat de rijksoverheid met 500 miljoen euro in Stedin stapt en zo een aandelenbelang van 11,9 procent in het bedrijf verwerft. Stedin is nu eigendom van 42 gemeenten.
Stedin moet op grond van de energie omwenteling investeren in het netwerk. Dat kost tot 2030 acht miljard euro. Van dat bedrag moet 1,75 miljard geleend worden. Stedin heeft nu 2,3 miljoen aansluitingen.
De deelname van de rijksoverheid betekent niet alleen dat Stedin meer geld beschikbaar krijgt, ook de beoordeling door kredietverstrekkers gaat omhoog. Zo kan Stedin makkelijker en tegen gunstiger voorwaarden geld lenen.
De rijksoverheid krijgt wel extra zeggenschap binnen Stedin daar waar het gaat om investeringen en financiën. Het rijk kan ook een (financiële) commissaris benoemen.
Intern is ook een nieuw dividendbeleid (nu 50 procent) afgesproken. Dat houdt in dat de aandeelhouders bij winsten tot 20 miljoen euro negentig procent dividend ontvangen, bij winsten tussen 20 en 100 miljoen 30 procent en bij nog hogere winsten 18 procent. De nieuwe regeling zou echter geen effect hebben op de hoogte van de uitkering die de gemeente nu van Stedin ontvangt.
De gemeenten die nu in Stedin deelnemen zien af van hun voorkeursrecht bij de uitgifte van nieuwe aandelen nu het gaat om de nieuwe deelname van het rijk in het bedrijf. De hele operatie moet nog voor 1 januari zijn afgerond.