Het Burgerinitiatief Vlietland is een rechtszaak tegen de gemeente begonnen. Dit vanwege het uitblijven van een reactie op een bezwaar dat het initiatief heeft aangetekend tegen een besluit van de gemeente op een verzoek tot openbaarmaking van stukken over Vlietland in relatie tot het plan daar 222 recreatiewoningen te gaan bouwen. Eerder stelde het Burgerinitiatief de gemeente al in gebreke wegens het niet reageren.
‘We zijn teleurgesteld dat we na onze ingebrekestelling van 14 september alleen een automatische ontvangstbevestiging hebben ontvangen van de gemeente. We hebben geen formele schriftelijke reactie met een toelichting waarom het allemaal zolang duurt gekregen en ook geen uitleg waarom de gemeente de beloften en termijnen niet nakomt. We hadden hier wel om gevraagd, omdat er tot drie keer toe is beloofd dat we het advies (van een commissie die het bezwaar behandelde, red.) ‘volgende week’ zouden ontvangen. We hadden ook gevraagd wat we verder konden verwachten vanuit de bezwaarschriftencommissie. Dat zouden we nog steeds graag willen weten’, aldus een verklaring van het Burgerinitiatief.
‘Door deze gang van zaken hebben we helaas niet het gevoel dat we als Burgerinitiatief Vlietland serieus genomen worden. We voelen ons niet gehoord in dit voor zoveel mensen zo belangrijke dossier. Dat niet alleen wij, maar ook de raad het belang van openbaarheid en transparantie onderstreept, blijkt door het unaniem opheffen van de geheimhouding op alle opinions (adviezen van juristen, red.) dinsdagavond (zitting gemeenteraad, red.)’.
‘We willen benadrukken dat we veel liever het advies van de commissie ontvangen en in gesprek blijven met de gemeente, dan dat we dit advies via een gang naar de rechter moeten afdwingen. Het objectieve advies van de onafhankelijke bezwaarschriftencommissie kan mogelijk ook relevante informatie bieden voor het afhandelen van ons Woo-verzoek (Wet open overheid, red.). Het advies waar op wachten gaat over het oorspronkelijke advies van de huisadvocaat. Dat stuk is van het college van B&W. Die zijn verantwoordelijk voor het afhandelen van dat Woo-verzoek. Woo-verzoeken en verzoeken om openbaring van stukken worden getoetst aan de wet. Een gemeente kan hier geen eigen beleid op maken’.
Voor een uitspraak van de rechter staat maximaal 8 weken. Heeft de gemeente dan nog niet gereageerd dan kan de magistraat een dwangsom opleggen.