Nieuws
Informatiemiddag over mantelzorg

Op woensdag 4 oktober organiseren de gezamenlijke ouderen bonden van Leidschendam-Voorburg (KBO en PCOB) van 14.00 tot 16.00 uur een middag over mantelzorg. De middag vindt plaats in de Koningkerk te Voorburg (Bruinings Ingenhoeslaan 4). De toegang is gratis. Eenieder is welkom.

Wie zorgt er voor mij als ik langdurig ziek ben, een beperking heb of hulpbehoevend ben? De komende jaren wordt mantelzorg een steeds schaarser ‘artikel’. Het aantal zelfstandig wonende 75-plussers groeit gestaag maar het aantal potentiële mantelzorgers per zorgvrager neemt flink af (van 5 in 2018 naar 3 in 2040) door de vergrijzing en de groei van het aantal werkenden. De regering gaat uit van zelfredzaamheid maar hoe?

Drie deskundigen en een ervaren mantelzorger verzorgen een korte inleiding van 10 minuten, elk vanuit hun eigen ervaring en kennis zodat alle relevante aspecten aan de orde komen. Het zijn Mevrouw Varkevisser (‘een leven lang mantelzorger’), Mevrouw Henriek van der Sloot (‘praktijkondersteuner huisarts; spin in het web’), Mevrouw Wietske de Kat (Woej, mantelzorgcafé en mantelzorgondersteuner) en Mevrouw Judith Haans (mantelzorgmakelaar: wat moet je allemaal regelen en financiën). Na de pauze kunt u vragen stellen aan de sprekers.

Een mantelzorger is iemand uit de directe sociale omgeving die zorgt voor een naaste die langdurig ziek is, een beperking heeft of hulpbehoevend is. Vrijwel iedereen kent wel een mantelzorger. In 2019 gaf 1 op de 3 Nederlanders van 16 jaar en ouder (5 miljoen mensen) mantelzorg. U helpt een naaste met liefde maar dat kan soms best zwaar en eenzaam zijn. U doet het vrijwillig en onbetaald. Maar het kan een zware belasting zijn. Het kan lang duren en veel tijd in beslag nemen. Vaak naast een gewone baan. Van de 5 miljoen gaven 830.000 langdurig (langer dan drie maanden) en intensief (meer dan 8 uur per dag) hulp.

De gemeente heeft laten weten elke mantelzorger te willen bedanken ‘Want mantelzorgers zijn onmisbaar voor onze samenleving. Je kunt vanaf nu de Mantelzorgwaardering en een ‘high tea to go’ ter ere van de Dag van de Mantelzorg aanvragen’. Mantelzorgwaardering: http://www.lv.nl/mantelzorgwaardering High tea – Dag van de Mantelzorg: http://www.lv.nl/dagvandemantelzorg Meer informatie over ondersteuning: https://www.lv.nl/mantelzorg

 

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter