Nieuws
Gemeenteraad raakt bevoegdheden kwijt

De gemeenteraad raakt bevoegdheden inzake het ruimtelijke beleid kwijt. Zo kan men door een voorbereidingsbesluit te nemen, ruimtelijke ontwikkelingen niet meer stil leggen. Dat blijkt uit een brief van wethouder Philip van Veller aan de gemeenteraad over de Omgevingswet. Die treedt op 1 januari in werking.

Het Burgerinitiatief Vlietland heeft voorgesteld middels een voorbereidingsbesluit de mogelijke bouw van 222 recreatiewoningen in Vlietland tijdelijk te blokkeren in afwachting van een nieuw plan.

Op basis van de Omgevingswet kan de gemeenteraad middels een voorbereidingsbesluit bouwaanvragen niet meer ‘aanhouden’ in afwachting van een nieuw besluit, aldus Van Veller. De gemeenteraad kan wel een ‘voorbescherming’ regelen. Dat zal dan moeten in een zogenoemd Omgevingsplan. Dat heeft de gemeente echter nog niet.

Ook de noodzakelijke Verklaring van geen bezwaar tegen bouwprojecten zijdens de gemeenteraad vervalt. De gemeenteraad kan alleen nog ‘advies’ geven voor bepaalde ‘categorieën’.

Hoe dat adviesrecht vorm wordt gegeven hangt samen met een ‘sturingsfilosofie’ die de gemeente moet formuleren. Die filosofie moet onderdeel zijn van de Omgevingsvisie van de gemeente. Uit die visie moet blijken op welke punten de gemeente ontwikkelingen nog wil ‘sturen’. De visie heeft de gemeente echter nog niet.

Van Veller gaat ook in op burgerparticipatie. Hij wil die vooralsnog alleen verplicht stellen bij projecten waarvoor de gemeenteraad adviesrecht krijgt. Een participatieplicht wil hij opnemen in de nog te maken sturingsfilosofie.

De bestuurder stelt de gemeenteraad voor B&W de bevoegdheid te geven met Omgevingsplan op een aantal punten te wijzigen zonder aparte toestemming van de gemeenteraad. Dit ten behoeve van ‘snellere besluitvorming’ over ‘praktische zaken’.

Van Veller noemt:

= het toevoegen of wijzigen van begripsbepalingen,

= het verwerken van beleid waarover door de gemeenteraad is besloten,

= het opnemen van onherroepelijke omgevingsvergunningen,

= het wijzigen van het omgevingsplan aan gewijzigde wet- en regelgeving van het Rijk en/of provincie,

= het corrigeren van verschrijvingen en verwijzingen in het omgevingsplan,

= het aanpassen van het omgevingsplan voor een wijzigingsbevoegdheid/uitwerkingsplicht uit het voormalige bestemmingsplan,

= het aanwijzen, wijzigen en schrappen van gemeentelijke monumenten

= het toevoegen van die onderdelen uit de gemeentelijke verordeningen die beleidsneutraal zijn,

= het vragen van ontheffingen van de bepalingen in de Zuid-Hollandse Omgevingsverordening,

= wijzigingen in de toelichting van de regels van het omgevingsplan.

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter