Nieuws
Problemen met ambtenaren blijven

De gemeente kampt met veel ambtelijke vacatures en er is een hoog personeelsverloop. Dat heeft burgemeester Martijn Vroom de gemeenteraad bericht. Hij reageert daarmee op een vraag van VVD-fractieleider Sabrina van den Heuvel hoe de 3 miljoen euro is besteed die de gemeenteraad medio 2020 vrijgaf voor het investeren in het ambtenarenkorps.

Van de 3 miljoen euro is nu 2,3 miljoen besteed. Door bezuinigingen is er 0,3 miljoen euro van af gehaald in 2020. De overige 0,4 miljoen euro is nog beschikbaar. Voor de besteding van het geld waren er drie doelen: ambtelijke tekorten terugdringen; investeren in strategisch vermogen van de gemeente; het werk slimmer indelen.

Vroom stelt dat met het geld een impuls is gegeven aan strategische dossiers en functies. Het geld heeft volgens hem ‘geholpen’. Toch stelt hij ook dat de doelen niet zijn gerealiseerd. Dat komt voor een lang aanhoudende coronacrisis (tot eind 2022) en een veranderende arbeidsmarkt: meer uitstroom, slechter werkende werving. Er ontstonden nieuwe lege plekken, ook bij strategische posities.

De grootste uitgaven uit de 2,3 miljoen euro: afdeling maatschappelijke en ruimtelijke ontwikkeling (0,6), nieuwe directeur (0,3), beheer IT (0,25), tijdelijke uitbreiding stadsbeheer (0,23), inhuur regisseur en adviseur afdeling werk, inkomen, jeugd, zorg (0,15).

Formeel heeft de gemeente 662 mensen in dienst. In de begroting 2024 en latere jaren is 1,5 miljoen euro per jaar extra uitgetrokken voor het vergroten van de ‘gemeentelijke slagkracht’ (meer ambtenaren, red.).

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter