Nieuws
Gemeenteraad buigt zich over Vlietland

De commissie omgeving van de gemeenteraad buigt zich vanavond over de bouwplannen voor Vlietland. Aanleiding vormt een document van een vijftal organisaties. Die plaatsen daarin vraagtekens bij de inhoud van een brief die wethouder Bianca Bremer in november 2023 naar de gemeenteraad zond over het bouwplan (222 recreatiewoningen in Vlietland-Noord).

De vijf – Burgerinitiatief Vlietland, Vrienden van Vlietland, AVN, Bomenbond en Buren van Vlietland – hebben op basis van Bremers brief 86 vragen geformuleerd over vier onderwerpen: grondbeslag/beeldkwaliteit/inrichting gebied; natuur en biodiversiteit; grondwallen; vergelijking bouwplan 2005 met bouwplan 2022. Per onderwerp zijn er ook nog onderverdelingen gemaakt.

Ontwikkelaar DLR wil 222 grondgebonden woningen realiseren. Daartoe dient het bestemmingsplan gewijzigd te worden. Bremer heeft dat gewijzigde plan echter nog steeds niet aan de gemeenteraad voorgelegd. In het nu geldende bestemmingsplan staat dat een deel van de woningen door hoogbouw wordt gerealiseerd. Voorts staan in dat plan een aantal aanvullende voorzieningen die DLR nu niet meer wil realiseren.

Burgerinitiatief Vlietland kwam in 2022 met de idee om de gemeenteraad een zogenoemd voorbereidingsbesluit te laten nemen. Daardoor zouden alle ontwikkelingen stilgelegd worden. Ondertussen kon de gemeenteraad bezien hoe men deels, of helemaal onder de bouwplannen uit kon komen.

Bremer liet in december 2022 aan de raad weten dat men niet meer onder de bouw uit kon. Zij deed dat op basis van juridisch advies. Ook claimde ze dat de provincie, eigenaar van Vlietland, niet zou toelaten dat de bouw niet door ging. De Commissaris der Koning tikte haar daar publiekelijk voor op de vingers.

De gemeenteraad heeft inmiddels een onafhankelijk jurist een oordeel laten vellen. Die gaf aan dat de gemeenteraad wel mogelijkheden heeft onder het bouwplan uit te komen. Dat zal echter met een schadeclaim van DLR, en Recreatiecentrum Vlietland, gepaard gaan.

De vijf organisaties hebben zestien punten gevonden waarop het nieuwe plan een verslechtering ten opzichte van de oude betekent.

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter