Tussen 2024 en 2050 neemt het aantal woningen in de gemeente met 6000 toe. Dat staat in de Koersnotitie omgevingsvisie 2050 die wethouder Philip van Veller heeft uitgebracht. Het stuk vormt de strategische basis voor een Omgevingsvisie die er eind 2025 moet liggen.
De nieuwe woningen moeten binnen de huidige bebouwde kom komen (verdichten). B&W willen geen uitbreidingswijken noch nieuwe ontwikkellocaties in het buitengebied. De nieuwbouw gaat de hoogte in en zal komen bij stations openbaar vervoer, bij voorzieningen en op plekken die een andere functie krijgen. Mogelijk ook aan de randen van ‘luwe woonwijken’.
In Stompwijk is wel woningbouw voorzien, alleen is nog niet uitgemaakt waar: in het lint, in de kern, in de Westeinderpolder of bij het sportpark.
Voor nieuwe bouwplekken komt er een kwaliteitsleidraad. Die gaat uit van drie bomen per woning, 30 procent bedekking voor de bladerenkroon van bomen, op 300 meter een park. Verder spelen bestand zijn tegen effecten klimaatverandering, minimaal milieueffect, regeling mobiliteit en komt andere functies dan wonen, een rol. Per plek wordt maatwerk geleverd. De koersnotitie rept over groene verblijfsplekken in elke wijk en het terugdringen van autogebruik.
Twintig procent van de woningen moet ‘leeftijdbestendig’ gemaakt worden: bewoonbaar voor ouderen. Grote woningen moeten gesplitst worden in meerdere kleine. Op bestaande flats kunnen extra etages komen (optoppen). Ook door aanbouw kan meer woonruimte ontstaan.
In kernwinkelgebieden zal minder plek zijn voor de auto. Er gaat gewerkt worden met dak- en gevelgroen alsmede ‘pocketparkjes’. Om de bereikbaarheid van de Mall te verbeteren wordt een studie gedaan naar de komst van een cable car. Op bedrijfsterreinen wordt een hogere bouw toegestaan doch geen woningen. Bij het bedrijfsterrein Essesteijn Voorburg is zwaardere bedrijvigheid voorzien aan de kant van het spoor.
Groenzones worden met elkaar verbonden. Doorgaande wegen worden groen aangekleed (onder andere meer bomen) en er komen waar mogelijk zonnepanelen langs. De Vliet wordt ‘beleefbaarder’ door een ‘Vlietpark’: doorgaande wandel- en fietspaden op de oevers. De oevers worden ook toegankelijker gemaakt.
Voor Stompwijk komt er een apart visie uitgaande van woningbouw, vitaliteit en leefbaarheid. Het buitengebied blijft open. Er vindt geen woningbouw plaats en er komen geen zonneparken. Er is wel plek voor melkveehouderij (met nevenactiviteiten) en glastuinbouw (met lichte bedrijvigheid). Voor Leidschendammerhout komt er een aparte gebiedsvisie.
In de koersbrief komt Vlietland wel aan de orde doch de mogelijke bouw van 222 recreatiewoningen wordt niet vermeld.
In het stuk wordt uitgegaan van vijf ‘perspectieven’ die ook door elkaar lopen:
– Hoogwaardig verblijfsklimaat (groene leefomgeving, historische kwaliteit, bodem en water maatgevend, gezond en veilig),
– Goed verbonden (duurzame mobiliteit, veiligheid en leefbaarheid),
– Plek voor iedereen (passende woning, nieuwbouw, levendige en sociale wijken),
– Economische vitaliteit (nieuwe bedrijvigheid en commerciële voorzieningen, retail, recreatie en toerisme, buitengebied),
– Duurzaam en toekomstbestendig (CO2 neutraal, bestand tegen effecten klimaatverandering, inclusief natuur, zonder afval, duurzaam gebruik ondergrond).