De gemeente is niet van plan het maaien in mei te staken om zo planten en bloemen te ontzien ten behoeve van insecten (bijen) en vogels. Dat blijkt uit antwoorden van wethouder Marcel Belt op vragen van GroenLinks-gemeenteraadslid Michiel van der Heiden. Die had gewezen op de beleid in andere gemeenten zoals Voorschoten waar men een ‘Maai mei niet’-register hanteert.
Belt schrijft: ‘Het college is bekend met dit initiatief en onderschrijft het gedachtegoed dat je pas maait na de bloei. Het ligt echter genuanceerd. De gemeente heeft vanuit het nieuwe GroenActiePlan recent aanpassingen gedaan richting meer ecologisch maaibeheer en past dit principe ook toe. Komend jaar onderzoekt de gemeente nog meer verbeteringen richting ecologisch snoei- en maaibeheer. Voor de meeste graszones wordt in de praktijk na mei gemaaid.
Maaibeheer is echter maatwerk en er zal altijd een afweging nodig zijn, juist rekening houdend met flora en fauna. Door weersomstandigheden en bodemkwaliteit kan op sommige plekken, eerder en gefaseerd maaien noodzakelijk zijn voor ecologisch beheer. Daarnaast zijn er ook, in mindere mate, plekken waar verkeersveiligheid (bijvoorbeeld veilige oversteekplaatsen) en gebruik (bijvoorbeeld voetbalveldjes en hondenuitlaatstroken) het vragen om eerder te maaien.
Omdat het maaiwerk en de boodschap dus veel genuanceerder ligt doet de gemeente niet mee aan deze campagne. In het kader van het GroenActiePlan wordt volop ingezet op andere maatregelen en acties om de biodiversiteit te versterken. De gemeente geeft ruimschoots aandacht aan diverse andere onderwerpen met betrekking tot vergroenen en biodiversiteit, zoals de TegelTaxi, NK Tegelwippen, de Tuinmetamorfosewedstrijd van Groei & Bloei, gevel- en boomtuintjes aanleggen, het insecten-red-pakket (Natuurmonumenten) en het eigen maaibeleid (minder vaak maaien, op het juiste moment en minder kort ter bevordering van de biodiversiteit)’.