Vormen machtsgevoel en een zekere verhevenheid niet een te grote blokkade voor samenwerking en begrip tussen inwoners en stadsbestuurders?
En spreken niet een grote overvloed aan getallen een nog grotere barrière tussen begrip en vertrouwen?
Kun je ook niet vaak die getallen onder zekere willekeur verstoppen op geheime plaatsen, of zelfs veilig door een papierversnipperaar halen? Kortom hebben getallen eigenlijk wel een autonoom leven, een plek of zelfs betekenis? Of is het hoofdzakelijk de menselijke productie en duiding die de waarde bepaalt?
Gelukkig is het ook vaak helder: Officieel gemeten 0 graden Celsius kan nooit 1 of 2 graden zijn en officieel gemeten 5 cm. kan ook nooit 6 cm. zijn. Geruststellend toch?
Toch blijkt er behoefte te zijn bij mensen te bestaan om getallen te negeren, of er slechts met willekeur mee om te gaan. Het past blijkbaar niet altijd in wat we vinden, voelen of denken.
Ik probeer als Burgermans met wat getallen het gedrag van mensen met bestuurlijke functies wat kritisch tegen het licht te houden. Ik verbeeld me niks maar probeer met getallen in elk geval iets in beweging te brengen en laat me graag corrigeren.
Het leek me interessant om kiesgerechtigden en opkomst eens te vergelijken en de representatieve democratie hierin ook een woordje te laten meespreken.
Zeker niet om ons dierbaar en gekoesterd huisje ter discussie te stellen, echter wel het vaak geclaimde mandaat aan de verkiezingsuitslag terecht wat te nuanceren.
Op 21 maart 2022 (website gemeente) waren totaal 60.225 personen kiesgerechtigd, De totale opkomst was (geldig) 30.606 personen.
Op basis van de opkomst en kiesgerechtigheid was het officiële resultaat:
Opkomst — % — % Kiesgerechtigden
VVD 6844 22,4 11,3
GBLV 6687 21,8 11,1
CDA 3064 10,0 5,1
D66 4498 14,7 7,5
GL 4428 14,5 7,4
PvdA 2445 8,0 4,1
CU 1172 3,8 1,9
SP 1468 4,8 2,4
Uiteraard zitten er in de laatste kolom relatieve verschillen in verband met mogelijk zwevende kiezers.
De uitslag Europese verkiezingen vertonen wel wat opmerkelijke afwijkingen van eerdere lokale verkiezingen, die zeker de moeite waard zijn om als burger eens rustig te laten bezinken.
Vooropgesteld dat een aantal landelijke deelnemers waarschijnlijk geen rol van betekenis gaan spelen op lokaal niveau heb ik me de vrijheid genomen de huidige verhoudingen als vergelijk te behouden en wat (mogelijk) relevante nieuwkomers in beeld te brengen.
Op basis van opkomst (51,7 procent) en kiesgerechtigheid (29.128) was het resultaat als volgt waarbij dient opgemerkt te worden dat de kiesgerechtigdheid constant is gehouden in verband met het ontbreken van gegevens.
Opkomst — % — % Kiesgerechtigden
VVD 5237 17,8
GBLV 0 0
CDA 2418 8,3
D66 3561 12,2
GL+PvdA 6195 21,2
CU 435 1,5
SP 493 1,7
PVV 4323 15,2
Partij voor de dieren 1288 4,4
BBB 737 2,5
FVD 624 2,1
NSC 944 3,2
VOLT 1945 6,7
Ik laat uiteraard de uitleg over aan professionele analisten. Eén detail kan ik echter niet over het hoofd zien, met alle voorzichtigheid natuurlijk. Neemt u ook alstublieft rustig te tijd met wat pauze.
Het wegvallen van GBLV/Gemeentebelangen als 2e partij lijkt in stemmen geheel te zijn overgenomen door aanhangers van de PVV en FVD. Houd me ten goede ik suggereer niks maar neem iets waar hetgeen ik en vele anderen buitengewoon opmerkelijk vinden.
Zou het kunnen zijn dat het merendeel van de GBLV-kiezers mogelijk PVV-kiezers zijn? Het toeval is wel heel opmerkelijk in deze uitslag bij ongeveer gelijkblijvende opkomst. Zoveel ander publiek zal dit niet als uitzonderlijke gebeurtenis hebben beschouwd.
En hoe zou dit binnen de D66 gelederen worden ervaren? Het zou theoretisch kunnen zijn dat meer dan 36% van deze coalitie berust op PVV kiezers en meer vanwege een meerderheid, wanneer je de redenering volgt. Een idee om dit Rob Jetten eens voor te leggen misschien? Ik durf alleen nu nog geen weddenschap af te sluiten op wethouders met principiële gewetensbezwaren.
Nu we het toch over getallen hebben het blijft ontaard stil bij ons gemeentebestuur dat er slechts 50% van de kiezers zich betrokken voelen om hun lokaal bestuur ook daadwerkelijk te gaan kiezen. En wat zou hier toch ontbreken aan actieve, kundige en vooral geloofwaardige empathie bij het bestuur?
Nog ernstiger vind ik dat slechts 10% van de inwoners nog maar vertrouwen heeft in de raad als hun volksvertegenwoordigers.
Hoeveel slapeloze nachten kost dit de leden van de raad vraag ik hen en u naar eer en vooral geweten?
Er schoot mij nog iets te binnen op de valreep over het bericht van de plannen om zo’n 6000 woningen binnen onze bebouwde kom en vooral in hoogte te moeten zien te plakken. Over leefbaarheid gesproken en dat met elkaar natuurlijk.
Gemeentebestuur waar is uw realiteitszin en contact met uw inwoners waarvan u toch daadwerkelijk deel uitmaakt en waarvoor u een gezamenlijke zorg draagt?
Het zweet gutst mij werkelijk van mijn hoofd en ik ga nu eerst verkoeling zoeken. Reken op mijn vervolg!
(Burgermans, inwoner)
Dit keer met oprechte en diepe verontwaardiging!!