De gemeente heeft een afspraak over de bouw van een jongerenflat Vlietweg 3 Leidschendam, afgezegd. De afspraak was gemaakt met R. Smeijers, eigenaar van ICT-bedrijf ITS, over de verkoop van een stuk gemeentegrond voor de realisatie van de flat. Smeijers wilde de grond ook kopen maar werd door de gemeente buitenspel gezet.
Smeijers verloor een rechtszaak tegen de gemeente inzake de grondverkoop. Hij kondigde daarop aan in hoger beroep te gaan. Dat was voor de gemeente aanleiding de afspraak met hem af te zeggen.
In een mail van de gemeente aan Smeijers staat: ‘Op 4 juni van dit jaar heeft u een brief gestuurd aan het college van burgemeester en wethouders. Die brief gaat over het bouwplan Vlietweg 3. Naar aanleiding van deze brief heeft u een uitnodiging gehad voor een overleg met wethouder Bianca Bremer. Dat overleg staat gepland voor maandag 26 augustus.
Inmiddels hebben wij via uw en onze advocaat begrepen dat u in hoger beroep bent gegaan, of van plan bent om dat te doen, tegen de uitspraak van de voorzieningenrechter van 13 juni 2024 over de grondverkoop voor het bouwplan Vlietweg 3 door de gemeente. Nu u de zaak rond de grondverkoop opnieuw onder de rechter brengt, of dreigt dat te doen, achten wij het niet opportuun om het voor 26 augustus geplande gesprek door te laten gaan. Het voor 26 augustus geplande overleg wordt bij deze geannuleerd’.
Smeijers: ‘Komt er dus op neer dat ik wel langs mag komen om over de casus te praten maar alleen als ik afstand doe van mijn juridische en democratische rechten. Mijn advocaat heeft hier vervolgens op gereageerd: Hierbij reageer ik op uw e-mail van 16 juli. Daaruit maak ik op dat de juridische route wordt verkozen boven een pragmatische alternatieve route. Dat is opmerkelijk te noemen. Zeker nu van de gemeente Leidschendam-Voorburg als ambtelijk apparaat mag worden verwacht dat zij dienstbaar is aan haar inwoners en ondernemers. Het annuleren van een gesprek simpelweg omdat cliënt zijn beroepsmogelijkheden in voorkomend geval veilig wenst te stellen, is absoluut in strijd met die dienstbaarheid’.
De gemeente verkoopt de grond aan de 1828 Groep, ontwikkelaar van de jongerenflat. Dat is onderhands gebeurd. Volgens de gemeente was er geen enkele andere serieuze kandidaat. Smeijers bestrijdt dat. Hij wilde de grond kopen als parkeerplaats voor zijn werknemers. ITS is gevestigd in de Nieuwstraat, op nog geen 100 meter van Vlietweg 3. Door de bouw van de jongerenflat verliezen het bedrijf en haar werknemers parkeerplekken. ITS dreigt daardoor de gemeente te verlaten.
Smeijers: ‘Het hele proces rond de ontwikkeling van Vlietweg 3 heeft een extreem laag democratisch gehalte. Alles is al vanaf 2020 uitgewerkt en voorgekookt en slechts om aan wettelijke en juridische verplichtingen te voldoen zijn er presentaties en inspreekavonden gehouden en een klankbordgroep geformeerd. Het eindresultaat is echter nagenoeg gelijk aan de originele plannen en ideeën. Het hele proces frustreert de omwonenden en betrokkenen enorm’.
Hij beticht twee gemeenteambtenaren, Paula van der Ark en Jeroen van de Ven, van leugens (Van der Ark) en het verdraaien van zaken.
‘Mevr. v/d Ark heeft destijds de opdracht gekregen om dit proces te begeleiden en tot een goed einde te brengen en dat doet zij op alle mogelijk manieren. Wij hebben mevr. v/d Ark diverse keren op liegen betrapt (aantoonbaar) en dat is voeding voor de gedachte dat zij informatie voor de wethouder filtert. Wat niet bijdraagt aan het behalen van het einddoel wordt achter gehouden.
Daarnaast is er dhr. Jeroen v/d Ven. Een meester in het verdraaien van zaken (aantoonbaar) die niet bijdragen tot het gewenst eindresultaat op een dusdanige manier dat het vervolgens wél passend is. En deze mensen moeten de wethouder neutraal en volledig informeren? Dit gevoel van een probleem met de integriteit bij v/d Ark en v/d Ven is niet alleen ontstaan na 2,5 jaar resultaatloos praten maar ook door opgepikte signalen van derden’, aldus Smeijers in een brief aan de gemeenteraad.
‘U heeft als raadslid een controlerende functie en het zou u sieren als er een onafhankelijk integriteitsonderzoek zou worden aangevraagd naar deze personen waarbij niet alleen project Vlietweg 3 wordt meegenomen maar zeker ook andere lopende en reeds afgeronde bouw- en ontwikkelprojecten. Het gaat dus inmiddels niet alleen meer over project Vlietweg 3 maar nog meer over de integriteit van het lokale bestuur’, zo gaat het stuk verder.
‘Uit onderzoek is gebleken dat slechts 10% van de bevolking nog vertrouwen heeft in de politiek en na 2,5 jaar van de ene in de andere verbazing te zijn gevallen staat ook mijn vertrouwen behoorlijk onder druk. Het is aan u allen om met helderheid, duidelijkheid en openheid het vertrouwen in de politiek terug naar een aanvaardbaar niveau te krijgen’.