Nieuws
Milieucontroles blijven op peil

De provincie Zuid-Holland slaagt erin milieucontroles op peil te houden ondanks personeelstekorten bij de vijf omgevingsdiensten in de provincie waaronder die in Haaglanden (inclusief Leidschendam-Voorburg), de ODH. Dat hebben de gedeputeerden Meindert Stolk en Frederik Zevenbergen laten weten in een brief aan Provinciale Staten. Onlangs berichtte de NOS dat er minder milieucontroles plaatsvonden door gebrek aan menskracht. Formeel moet elk bedrijf éénmaal per jaar worden gecontroleerd.

De beide gedeputeerden erkennen dat het werven van voldoende gekwalificeerd personeel voor alle vijf de omgevingsdiensten een uitdaging door krapte op de arbeidsmarkt. ‘Dat heeft in het verleden inderdaad geleid tot het net niet halen van de gevraagde controlefrequentie. Overigens is deze frequentie slechts een minimumvereiste; daar waar het nodig is, worden natuurlijk meer controles uitgevoerd. Bijvoorbeeld wanneer overtredingen worden geconstateerd waar tegen moet worden opgetreden’.

‘In de berichtgeving van NOS wordt ook genoemd dat omgevingsdiensten moeten voldoen aan landelijk afgesproken kwaliteitscriteria en daar jaarlijks over moeten rapporteren. In Zuid-Holland worden deze rapportages opgenomen in de jaarstukken van de diensten. Geen enkele dienst voldoet aan alle criteria, maar dat is ook niet de bedoeling van dit instrument. Het is vooral bedoeld om te monitoren of de juiste kennis op het juiste niveau in de organisatie aanwezig is. Daar waar dat niet het geval is, moeten er maatregelen worden getroffen. Zo wordt het gebrek aan ‘vlieguren’ opgevangen door het inzetten van specialisten van andere Zuid-Hollandse diensten of externe inhuur. Daarmee worden de kwaliteitscriteria weer gehaald’.

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter