Nieuws
Klachtbrief van gemeente aan Vlietnieuws

De redactie van Vlietnieuws heeft een ‘officiële klachtbrief’ ontvangen van Rutger den Haan, gemeentesecretaris. Dit naar aanleiding van het noemen van de namen van twee ambtenaren in een stuk over de te bouwen jongerenflat Vlietweg 3. Volgens Den Haan roept het noemen van de namen een ‘gevoel van onveiligheid’ bij betrokkenen op. De gemeentesecretaris verzoekt Vlietnieuws de namen van het duo ‘per direct’ uit het artikel te verwijderen.

Bij het artikel, met als kop ‘Bouw jongerenflat: afspraak geschrapt, woedende reactie’ ging het om de weergave van een brief die R. Smeijers aan de redactie heeft gezonden. In het stuk klaagt de schrijver over de gang van zaken rond de realisatie van de jongerenflat. Hij noemt daarbij beide ambtenaren met naam en beticht hen van leugens en het verdraaien van zaken. Hij spreekt over een probleem met de integriteit van beiden. Het stuk is een kopie van een brief die Smeijers aan de gemeenteraad zond.

Den Haan gaat in zijn brief aan Vlietnieuws niet in op de inhoud van Smeijers’ brief, noch de aantijgingen aan het adres van beide ambtenaren. Hij haalt wel de Code voor de journalistiek aan die volgens hem aangeeft dat een journalist de privacy van betrokkenen niet verder zal aantasten dan in het kader van open berichtgeving noodzakelijk is. Het feit dat Vlietnieuws alleen citeert uit de brief van Smeijers, laat de gemeentesecretaris onbesproken.

De Code die wordt genoemd is een Leidraad opgesteld door de Raad voor de Journalistiek. Daarin staat letterlijk: ‘In een publicatie mag de privacy van personen niet verder worden aangetast dan in het kader van de
berichtgeving redelijkerwijs noodzakelijk is’.

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter