Op 10 juli nam de gemeenteraad een motie aan waarin gevraagd werd om een onderzoek naar het versterken van de ‘centrale groenzone’ en de Loo-zone. Het was een idee van coalitiepartij D66, dat gesteund werd door de twee andere coalitiepartijen VVD en GBLV. Uiteindelijk stemde de gehele gemeenteraad voor.
Logisch, was iets onderzoeken betekent eigenlijk niets. Bovendien staat in het coalitieakkoord VVD/GBLV/D66 al dat er geïnvesteerd moet worden in groen. Dezelfde boodschap is ook verwoord in het Groen Actieplan van wethouder Marcel Belt (ook D66).
Nieuw is nu dat D66, bij monde van fractieleider Wouter Jorissen en ‘woordvoerder natuur’ Charlotte Bos, dik twee weken nadat de raad stemde, met een ronkend persbericht komen. ,,Dit onderzoek is goed voor mens en dier. Ze werken we samen aan vooruitgang voor een groener Leidschendam-Voorburg’’, aldus Jorissen.
Bos: ,,In de praktijk zien we dat belangrijke groene zones onder druk staan en dat deze ‘gaten’ hebben in de zowel recreatieve als ecologische verbinding; dit terwijl we juist de zones moeten versterken en de nu nog te losse delen aan elkaar moeten hechten. In steden zoals Leiden zien we goede voorbeelden, verbonden groenzones hebben een gigantische positieve impact op leefbaarheid, recreatie en biodiversiteit.”
Onder de ‘centrale groenzone’ valt volgens de D66’ers het gebied tussen Corbulokade (Voorburg-West, grens met Trekvliet) en Schakenbosch (Leidschendam). De Loo-zone is het gebied tussen de spoorbaan Amsterdam-Rotterdam en de Vliet in Voorburg.
Nu constateren Jorissen en Bos dat er door het beleid van de coalitie al veel meer groene plekken bij komen. Voorbeelden noemt men niet. Kan ook niet, want die zijn er simpelweg niet.
Wie naar de ‘centrale groenzone’ kijkt moet constateren dat er in dat gebied alleen maar gebouwd is, gebouwd wordt of gaat worden. Een overzicht dat zeker niet compleet is:
Vanaf de Corbulokade richting het noordoosten: gezondheidscentrum Reinier de Graaf Fonteynenburghlaan, nieuwbouw Diaconessenhuis, verbouw Fonteinkerk, Sytwendepark Voorburg is geen park maar een kale vlakte, woningbouw langs Rodelaan, sloop/nieuwbouw Van Ruysdaellaan 41-69, sloop/nieuwbouw Maria Bernadetteschool, woningbouw langs Veurse Achterweg (tussen Kooiland en Pr. Carolinalaan), sloop/nieuwbouw BSO Vliethorst Veurse Achterweg, sloop/nieuwbouw Stadsbeheer Veurse Achterweg, sloop/nieuwbouw op plek Fugrokantoren, bouw extra woningen WZH Juliana van Stolberglaan Leidschendam, flats Frekehof, bebouwing Schakenbosch, bebouwing open gebied tussen Schakenbosh en Noortheylaan, bebouwing Duivenvoordecorridor (gebied tussen bebouwde kom en gemeentegrens Voorschoten).
De groene Loo-zone is aangetast door de woningbouw Park 070 (gebied oude CBS-kantoor), de aanleg van speel- en sportvoorzieningen en nutteloze ingrepen in park Vreugd en Rust, het sluitstuk van de zone bij de Vliet.
Allemaal ingrepen in het groen dat D66 nu zegt te willen ‘versterken’. En waar de partij zelf medeverantwoordelijk voor was, binnen of buiten een coalitie. Beetje laat. Een onderzoek verplicht bovendien tot niets. Het kan eindeloos duren en als er iets uit komt waar geld voor nodig is kun je altijd nog beweren dat dat er ‘helaas’ niet is. Of dat andere belangen (woningbouw) voor moeten gaan.
Overigens heeft Wouter Jorissen zich vast ingedekt. In het persbericht laat hij optekenen: ,,Wij vinden het belangrijk om hierbij de kennis van bij het groen betrokken partijen in te zetten. En natuurlijk moeten ook de buurgemeenten hierbij worden betrokken, voor hun delen.” Zo kun je de verantwoordelijkheid altijd nog afschuiven.