Mening
Burgermans Beleven (15)

‘Ons gemeentebestuur lijkt tegenwoordig wel te leven van een bijna wekelijkse portie ongegeneerd gebrek aan contact en samenwerking met de inwoners. Zelfs in de vakantieperiode houden ze er lekker de vaart in. Je zou denken dat ze ergens wel een beetje zouden willen bijtanken, maar nee, de ondervoeding blijft maar aanhouden.

En terwijl wij smachten naar een voedzaam menu vol contact en samenwerking, lijkt het enige dat geserveerd wordt het schrijnende gebrek eraan. Iedereen weet dat ondervoeding leidt tot allerlei kwalen, dus waarom zou het hier anders zijn?

Een goede voedingsdeskundige start altijd met een grondig onderzoek om te bepalen welke voeding het beste bijdraagt aan groei en welzijn. En als de situatie echt penibel is, komt er een speciaal dieet. Maar wat je ook doet, het welzijn van de persoon of groep staat altijd voorop.

Terug naar ons wekelijks menu: blijkbaar moet je als inwoner eerst flink wat honger lijden voor je duidelijk mag maken hoe jouw behoeften en de aangeboden voeding beter op elkaar afgestemd kunnen worden. Het is toch te gek voor woorden dat wij de voedingsspecialisten bij de hand moeten nemen om hen te wijzen op de juiste ingrediënten?

Ondertussen staren we naar de absurde ombouwplannen voor Vlietland. Waar de meeste mensen allang snappen dat het veranderen van een natuurgebied in een recreatiepark met 222 woningen gewoon een slecht idee is, moet een externe partij als de Omgevingsdienst Haaglanden ingrijpen om de boel te redden—onder meer voor de boommarter. En dan blijkt er ook nog een restaurant en zwembad op de tekentafel te liggen, iets wat de verantwoordelijke VVD2(GBLV)-wethouder “toevallig” vergeten is te vermelden. Maar ach, visie, kennis en principes zijn nu eenmaal niet de sterkste punten van deze op inwoners gerichte partij. Ten einde raad roept de wethouder dat de Provincie maar een oplossing moet bedenken. “Zij zijn tenslotte eigenaar van de grond,” zegt zij, terwijl ze haar handen in onschuld wast.

Ondertussen blijft D66, onze groene en participerende vriend, opvallend stil. Blijkbaar is het planten van een enkele boom en wat groen al het hoogst haalbare voor deze coalitiegenoot. En tja, van de VVD weten we al lang hoe de vlag erbij hangt. Die laat de wethouder rustig de kastanjes uit het vuur halen, terwijl ze met een verontschuldigend gezicht naar de projectontwikkelaar kijken: “Hier kunnen we echt niets aan doen, hoor!”

Ondertussen hebben de bewoners van de Rijnlandsestraat van zich laten horen, boos over de voorgenomen bouwplannen waarin ze niets te zeggen hebben. Maar volgens de wethouder Wonen moet en zal er gebouwd worden, of de omwonenden—waar de wethouder naar eigen zeggen voor staat—het nou leuk vinden of niet. “Een cruiseschip op een te kleine oppervlakte,” zo noemen de omwonenden het plan. En begrijpelijkerwijs kunnen ze er met hun hoofd niet bij dat ene meneer Schouten, die eerder een bouwfiasco en faillissement op zijn naam had, nu weer de plannenmaker is. Maar ja, dankzij dezelfde wethouder(toen nog fractielid) is hij, na eerst door de partij afgeserveerd te zijn, via de achterdeur weer binnengehaald. En het lijkt erop dat zijn belangen boven die van de inwoners gaan.

Omdat dit menu van gebrek aan contact en samenwerking steeds opnieuw wordt opgediend, vrees ik dat de ondervoeding alleen maar zal toenemen. De kernvraag blijft: hoe krijgen wij als inwoners enige invloed op de voeding van ons welzijn? Zeker als je bedenkt dat de koks van hetzelfde vlees en bloed zijn.

Met een knorrende maag en oplopende irritatie ga ik nu maar even uitwaaien. Volgende keer weer verder’.

(Burgermans, inwoner)

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter