Burgemeester Martijn Vroom wil Vlietnieuws aanpakken. Tenminste, dat heeft hij via Het Krantje laten weten. Vlietnieuws zelf is door hem niet benaderd.
Reden voor actie tegen Vlietnieuws, zo stelt de burgemeester, is het noemen van namen van ambtenaren in artikelen. Dat ‘kan’ een gevoel van onveiligheid voor betrokkenen opleveren, aldus Vroom.
De burgemeester stelt dat Vlietnieuws middels klachtbrieven al diverse malen is gevraagd geen namen van ambtenaren te publiceren. Daarover zijn, zo stelt Martijn Vroom, ook afspraken met Vlietnieuws gemaakt.
Hij verwijst verder naar de Code voor de journalistiek waarin volgens hem staat dat een journalist de privacy van personen niet verder zal aantasten dan in het kader van een open berichtgeving noodzakelijk is.
De feiten.
De redactie van Vlietnieuws werd in september 2023 vanuit het Raadhuis benaderd voor een kennismakingsgesprek met de in augustus aangetreden nieuwe gemeentesecretaris Rutger den Haan. Die vond het nodig om in dat kader – het gesprek vond 29 september plaats – het noemen van namen van ambtenaren door Vlietnieuws kritisch te beoordelen.
Hem werd uitgelegd dat de redactie daarbij telkens een afweging maakt of het noemen van een naam relevant is voor de berichtgeving of niet. Geheel conform de ‘Leidraad van de Raad voor de Journalistiek’ (een code bestaat niet).
‘In een publicatie mag de privacy van personen niet verder worden aangetast dan in het kader van de berichtgeving redelijkerwijs noodzakelijk is’, aldus die Leidraad. (Wat ‘redelijkerwijs noodzakelijk is’ meldt de Leidraad niet)
Het feit dat Vlietnieuws zich conformeert aan de Leidraad is door de gemeentesecretaris eigenhandig als ‘afspraak’ omschreven. Waarbij hij overigens meteen aangaf nadere stappen jegens Vlietnieuws te zullen zetten indien de redactie zich niet aan die ‘afspraak’ zou houden. Na drie maanden diende wat hem betreft een evaluatie plaats te vinden middels een nader gesprek. (Hetgeen nooit volgde)
Op 2 november 2023 ontving de redactie een mail van de gemeentesecretaris. Daarin beklaagde hij zich over het feit dat Vlietnieuws een ingezonden stuk van de Actiegroep Vlietweg 3 had geplaatst (een stuk dat ook in het AD stond) met namen van ambtenaren erin. Dat was tegen de gemaakte afspraken, zo stelde hij. Hij dreigde tegelijk met nadere actie tegen Vlietnieuws.
Op 18 januari 2024 volgde per mail een ‘klachtbrief’ van Rutger den Haan. Dit maal ging het over het noemen van namen van twee ambtenaren in twee afzonderlijke stukken. In het eerste geval betrof het informatie uit een openbare vergadering die de gemeente zelf via internet uitzond en waarin de ambtenaar zichzelf met naam en toenaam voorstelde. In het tweede geval ging het om een naam die in een door een gemeenteraadslid ingezonden stuk stond.
Den Haan vroeg de redactie voortaan geen namen van ambtenaren meer te noemen.
Op 25 juli 2024 ontving de redactie een mail namens de gemeentesecretaris. Inhoud: een nieuwe klachtbrief. Op 24 juli had Vlietnieuws een stuk met daarin namen van ambtenaren gepubliceerd. Die dienden ‘per direct’ te worden verwijderd. Voor de goede orde: de namen stonden in een door een lezer ingezonden stuk. Dat was tevens als openbaar stuk aan de gemeenteraad gezonden.
Nog even terug naar september 2023. Destijds vormde het noemen van P. Heijnen, extern juridisch adviseur (dus geen ambtenaar!) van de gemeente inzake de bebouwing van Vlietland, de kapstok. Die naam stond gewoon in een openbaar stuk dat B&W aan de gemeenteraad zonden.
Nog vreemder werd de kritiek gezien het feit dat de redactie van Vlietnieuws zelfs door de afdeling communicatie van de gemeente werd benaderd met het verzoek de functie van betrokkene toch vooral correct en volledig te melden (en zulks gebeurde).
Ook kwam de naam van mevrouw A. Joosten voorbij, griffier ad-interim van de gemeenteraad en voorzitter van de werkgroep uit de gemeenteraad die onafhankelijk advies ging inwinnen over de bebouwing van Vlietland. Alhoewel, die was al weer weg bij de gemeente, dus minder belangrijk.
Vlietnieuws is een onafhankelijk medium dat tracht door zo objectief mogelijke journalistiek de inwoners van Leidschendam-Voorburg en al degenen die belangstelling voor de gemeente hebben, op de hoogte te houden van het wel en wee. Vlietnieuws dient geen enkel belang, hoogstens de publieke informatievoorziening.
Kennelijk zijn de bewoners van het Raadhuis daar niet blij mee. Daarbij gaat men er aan voorbij dat Vlietnieuws geen orgaan van de gemeente is. De redactie werkt ook niet voor de gemeente. En heeft niets te maken met politiek-bestuurlijke gebruiken; dat is een andere wereld.
De media, dus ook de lokale pers, worden vaak omschreven als de publieke waakhond. ‘De media vervullen een noodzakelijke rol in de democratische samenleving’, heet het. In Nederland bestaat, wettelijk geregeld, persvrijheid.
In dit kader past geen overheid die de media wil controleren. Die wil uitmaken wat wel en niet wordt gepubliceerd, hoe en wanneer. En dat ook nog gebaseerd op eigen subjectieve veronderstellingen en interpretaties.
Voor de goede orde: als het in de kraam van de gemeente te pas komt worden namen van ambtenaren wél verspreid. Dan kan er dus geen gevoel van onveiligheid ontstaan?! Als de baas het wil is het dus oké, als een ander het doet niet. En dan te bedenken dat ambtenaren in dienst zijn van de burger en ook zouden moeten werken in diens interesse. Alleen wordt dat al te makkelijk vergeten.