Mening
Franks column: Feestje?

Wat moet het heerlijk zijn om in dit college van B&W te zitten. Vijf fulltime wethouders en een burgemeester in een gemeente waar het nou niet bruist van de grote opgaven of ontwikkelingen. Door Herman Finkers weet iedereen hoe bruisend Almelo is (‘het stoplicht springt op rood, het stoplicht springt op groen, in Almelo is altijd wat te doen’) en onze gemeente is als Almelo aan de Vliet.

Ook in de media komt dit naar voren: het enig overgebleven fysieke lokale krantje opent wel heel vaak met weer een bruidspaar dat 60 jaar getrouwd is. Geen nieuws? Dan maar weer de (loco)burgemeester met de al vele jaren gelukkig gehuwden op de voorpagina.

De oudste internetkrant van Nederland die zich vooral op Voorburg richt, is door jammerlijke persoonlijke omstandigheden in de pauzestand. En als we willen weten dat er een verkeerscontrole bij Stuut is geweest, waar toevallig ook Frits Wester werd gecontroleerd, dan is er nog een ander lokaal internetmedium.

Natuurlijk doe ik het college te kort. Men is druk bezig met het oplossen van de verkeerschaos rond The Mall, het realiseren van jongerenhuisvesting, het realiseren van 222 recreatiewoningen op Vlietland, het realiseren van de De Vlietlijn (met de tram van Den Haag CS door de Binckhorst naar Voorburg) en nog vele, vele dingen meer. Het is dat de Gemeentewet een maximum aan het aantal wethouders stelt, maar met twee extra wethouders zou de immense werkdruk van de huidige wethouders zeker worden verlicht.

Er is alleen ook een andere kant aan deze medaille. De kant waar burgers en bedrijven met verbazing, verbijstering en afgrijzen kijken hoe de gemeente opereert en met hun belangen omgaat. Hoe er niet wordt gereageerd, hoe informatie niet of te laat beschikbaar komt, hoe er soms aantoonbaar een verkeerde voorstelling van zaken wordt gegeven en hoe burgers zich aan regels moeten houden terwijl voor de gemeente die regels opeens niet lijken te gelden. Hoe hun e-mails en brieven in het zwarte gat van de ivoren toren verdwijnen.

Vlietnieuws is dan voor het college, om het op zijn Engels te zeggen, een pain in the ass. Doorvragen, doorzagen en ruimte geven aan de frustratie van de burgers en bedrijven die met de keerzijde van het gezellige gemeente-, college- en raadsfeestje worden geconfronteerd.

Is het daarbij kies om namen van gemeenteambtenaren te noemen? Nee. Bij uitvoerende ambtenaren zeker niet. Zij doen slechts hun werk onder verantwoordelijkheid van een lid van het college van B&W.

Maar wat zou u doen als u burgemeester, college van B&W, gemeenteraad of gemeentesecretaris zou zijn? Energie steken in Vlietnieuws geen namen van ambtenaren meer te laten publiceren óf zorgen dat je voor alle burgers en bedrijven een betrouwbare overheidspartij bent?

Met een knipoog in dat verband tot slot: ik zou in de gemeenteraad in ieder geval nooit pleiten voor Bedriegertjes op het Stationsplein in Voorburg. Voor je het weet groeien die uit tot het monument voor de miskende burgers en bedrijven in onze prachtige gemeente.

In maart 2026 zijn er weer gemeenteraadsverkiezingen.

(Frank Rozenberg)

 

 

 

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter