Wethouder Bianca Bremer ziet geen heil in nader onderzoek en/of beraad over een plan van ChristenUnie om 222 recreatiewoningen niet in Vlietland maar in Stompwijk te gaan bouwen. Zij krijgt daarbij steun van de coalitiepartijen VVD en GBLV. Coalitiepartner D66 wil daarentegen ‘gedegen onderzoek’ naar het alternatief. Dat willen ook de oppositiepartijen op het CDA na. Die partij twijfelt en vraagt zich af hoe realistisch het alternatief eigenlijk is.
Dat bleek gisteravond tijdens een vergadering van een commissie uit de gemeenteraad. Daar werden de reacties besproken op het plan van ChristenUnie van de provincie, Vlietlandpachter RCV en ontwikkelaar DLR. De provincie pleitte voor nader onderzoek, RCV en DLR wezen het plan van ChristenUnie af. Volgens hen kunnen de 222 woningen nergens anders komen dan in Vlietland. Dit vanwege de verbondenheid met het water daar.
Bremer wees erop dat DLR de bouwrechten bezit. Nu de ontwikkelaar niets ziet in het alternatieve plan ,,stopt het.’’ Ze gaf aan wel met de provincie om tafel te willen gaan zitten ,,maar wat verwacht u dan? DLR wil niet.’’
Koos van Wissen (GBLV) noemde het alternatief ‘niet realistisch en onhaalbaar’ nu RCV en DLR Vlietland niet willen opgeven. ,,Het is trekken aan een dood paard’’, zo stelde hij. Nader onderzoek vond hij dan ook niet nodig. Guus Beek (VVD) zei dat de bouw van de recreatiewoningen door DLR niet tegen te houden is. Hij verwees naar het geldende bestemmingsplan. Ook de liberalen zien geen heil in nader onderzoek.
Alexander Hielkema (D66) daarentegen noemde ‘gedegen onderzoek’ aan de orde. Hij riep de provincie als eigenaar van Vlietland op actiever te worden en beweging in de zaak te brengen. Frank Wilschut (ChristenUnie) gaf aan in de gemeenteraad met een motie te komen waarin B&W wordt gevraagd met de provincie over vervolgstappen te gaan praten. Daarin wil hij ook het gedegen onderzoek opnemen. Tevens vindt Wilschut een onderzoek naar de technische haalbaarheid van het alternatief nodig.
Wethouder Bremer verwees nog naar het feit dat de Omgevingsdienst Haaglanden DLR een vergunning heeft geweigerd omdat de boommarter in het gebied onvoldoende wordt beschermd. DLR moet nu bepalen of men bezwaar aantekent dan wel een nieuw voorstel maakt. Hoe dan ook zal de zaak eerst uitgevochten moeten zijn voordat er een bestemmingsplan naar de gemeenteraad komt waardoor de 222 woningen allemaal laagbouw kunnen worden. In het geldende bestemmingsplan is ook hoogbouw opgenomen, maar dat wil niemand meer.