Mening
Franks column: Vette fatbike

Mijn kantoor zit aan het Zwartepad in het Huygenskwartier in Voorburg. Een prima plek, met om de hoek in de Franse Kerkstraat de AH voor de boodschappen. In de Herenstraat kom ik minder frequent of het moet zijn om iets te vieren: appelgebak met echte slagroom bij Aan de tafel, een amandelcroissant bij Sucré Salé, een cannolo bij Elpidio of gevulde koek bij Bakker Klink. Alhoewel ik ‘pluk de dag’ prefereer boven ‘gedenk te sterven’, zult u begrijpen dat ik toch blij ben dat ik niet elke dag iets te vieren heb.

Als voorzitter van het Huygens Festival liep ik tijdens het Huygens Festival 2024 frequent tussen mijn kantoor en de Oude Kerk heen en weer.

En toen viel mij op wat een prachtig parcours de Franse Kerkstraat, Herenstraat, Kerkstraat voor fatbikers is. Met een noodvaart de bocht omkomen, nog even wat aanzetten en dan weer de bocht om. Het zoevende geluid dat die fatbikes met die dikke banden op de klinkers van de Herenstraat maken! Heerlijk gewoon!

Er was vrijdag een echtpaar uit Geertruidenberg op een gewone fiets op bezoek in het Huygenskwartier. We raakten aan de praat en ik vertelde ze wat over de Oude Kerk, Huygens, Hofwijck en Huize Swaensteyn. In vijf minuten tijd scheurden er een groot aantal fatbikes aan ons voorbij. Verbijsterd vroegen ze me hoe het mogelijk was dat fatbikes in de Herenstraat zijn toegestaan en dat daar vast en zeker ongelukken mee zouden gaan gebeuren.

Ik vrees dat deze bezoekers gelijk krijgen. De combinatie van jonge fatbikertjes en het publiek van de  Herenstraat kan niet goed gaan. Als het een keer echt gruwelijk en onherroepelijk misgaat met een aanrijding, dan zullen de fysieke wonden van zo’n fatbiker vast helen. De last dat je iemand van leven naar sterven hebt gebracht, mag je de rest van je jonge leven vervolgens meedragen. Dat moeten we mensen niet aan willen doen.

Maar… durft de gemeente het aan om een fietsverbod in de Herenstraat in te stellen én te handhaven? Of moet het kalf eerst verdrinken?

Als dat fietsverbod er komt dan is er echt iets te vieren en ga ik op één dag alle zaken die ik hiervoor heb genoemd af. En passant neem ik dan ook een stukje kaas van Het Proefhuys en de eiersalade van slagerij De Winkel van Ginkel mee. Daarna zal ook ik weer een keer op de fiets moeten. Een ouderwetse. Gewoon zelf trappen.

In maart 2026 zijn er weer gemeenteraadsverkiezingen.

(Frank Rozenberg)

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter