De gemeente heeft 31 bijstandsuitkeringen gestopt. Dit op basis van gesprekken met 1542 inwoners die de uitkering ontvangen. Elf kwamen niet opdagen bij een zogenoemd welzijnsgesprek. 1470 uitkeringen bleven hetzelfde, 25 werden veranderd.
Dat heeft wethouder Philip van Veller de gemeenteraad bericht. Een gedachte besparing van zo’n 300.000 euro per jaar werd niet gehaald. Het voeren van de gesprekken vergde 600.000 euro aan extra kosten.
Volgens Van Veller waren de betrokken inwoners positief over de gesprekken. De gemeentelijke consulenten waren dat ook. Volgens hen is de afstand tussen gemeente en inwoner verkleind, voelen inwoners zich gehoord, is er een betere verstandhouding ontstaan en zijn inwoners zich bewuster geworden van hun rechten. De wethouder laat dan ook weten de gesprekken blijvend te willen invoeren.
Bij de gestopte uitkeringen ging het in 11 gevallen om inwoners die niet kwamen opdagen bij het welzijnsgesprek. Andere redenen waren onder meer: een te hoog inkomen/vermogen (5), inkomsten uit werk (3), het hebben van een andere uitkering (2), bezit van cryptomunten (2), onduidelijkheid over de samenstelling van het huishouden (1).
In 1337 gevallen bleek dat betrokkene recht had op andere gemeentelijke voorzieningen zonder daar weet van te hebben.
In drie gevallen schakelde de gemeente de sociale recherche in; in 7 gevallen werd de gegeven uitkering teruggevorderd. Bezwaar maakten 3 inwoners tegen maatregelen die de gemeente nam op basis van het welzijnsgesprek.