Nieuws
Gemeente gemaand tot actie; door eigen wethouder

Leidschendam-Voorburg moet in actie komen daar waar het gaat om het realiseren van windturbines en de aanleg van zonnevelden. Dat staat in een brief van het Bestuurlijk Netwerk Energie (BNE) Rotterdam Den Haag. Het BNE gaat over de realisatie van de Regionale Energie Strategie (RES) in 21 aangesloten gemeenten. Wethouder Marcel Belt maakt deel uit van het BNE en is zelfs voorzitter van dit orgaan.

In 2021 heeft de gemeenteraad ingestemd met de RES. Daarin staat de noodzaak om in 2030 2,8 tot 3,2 TWh (2,8 tot 3,2 biljoen kilowattuur) duurzame elektriciteit per jaar op te wekken. ‘Met het huidige tempo en manier van werken zal de ondergrens van de ambitie niet worden gehaald’, aldus BNE. ‘De ontwikkeling van nieuwe locaties voor grootschalige opwek middels windturbines en zonnepanelen laten veel te weinig voortgang zien’.

‘Veel van de mogelijke locaties voor de realisatie van zon- en windprojecten vallen af vanwege bestuurlijke/politieke redenen. Dit bemoeilijkt de kans op het realiseren van de gezamenlijke ambities en verlegt de realisatie druk naar andere gemeenten en gebieden binnen de regio’.

‘We liggen niet op koers en verzoeken u met klem actie te ondernemen en kennis te nemen van de stand van zaken in uw gemeente’, aldus BNE. Dat actie waarom gevraagd wordt:

– Zorg ervoor dat energie onderdeel wordt van het omgevingsbeleid en laat specifiek beleid ontwikkelen op het inpassen van energie in de leefomgeving.

– Geef ruimte aan initiatieven in de vastgestelde zoekgebieden, ontwikkel als gemeente actief de met elkaar benoemde zoeklocaties en borg deze in het omgevingsbeleid.

– Vergroot de ruimtelijke mogelijkheden. Blijf zoeken naar nieuwe kansen.

– Maak de warmtevraag en warmtebronnen inzichtelijk. Uiterlijk in 2025 stelt elke gemeente een warmteprogramma op. Daarmee kiezen we voor een warmteoplossing per wijk.

– Benut het Regionale Programma Energie en het netwerk voor kennis en gemeentegrens overstijgende samenwerking

‘De gezamenlijke doelstelling van onze regio blijft overeind en is de basis van de samenwerking. Deze doelstelling is een onderlinge afspraak, maar ook een afspraak met het Rijk. Het is van belang dat we onze afspraken nakomen. Enerzijds omdat bestuurlijke betrouwbaarheid een groot goed is, anderzijds omdat we de voorkeur geven aan zelf sturen op het realiseren van duurzame opwek in onze regio dan dat andere overheden het heft in handen nemen. De urgentie is groter dan ooit. Het is aan u en ons allen om daadwerkelijk stappen te zeten richting een toekomstbestendig energiesysteem als voorwaarde voor duurzame welvaart in de regio Rotterdam Den Haag’.

De gemeenteraad heeft zich eerder tegen de komst van windturbines en zonnevelden uitgesproken. Eerder dit jaar stemde men wel in met een onderzoek naar de plaatsing van windmolens met geringe hoogte in Stompwijk ten behoeve van de lokale energievoorziening. Dat onderzoek loopt nog steeds.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com