Mening
Blog: Demasqué

Demasqué, het woord wordt zelden nog gebruikt. Letterlijke betekenis: de maskers gaan af. Of te wil ‘de ontmaskering’.

Sinds juni 2022 kent deze gemeente een coalitie van VVD (traditioneel liberaal), GBLV (liberaal, veelal ex-VVD’ers) en D66 (noemt zich sociaal liberaal).

Langzaam maar zeker wordt duidelijk waar dit liberale beleid toe leidt. Een paar voorbeelden van de laatste tijd.

Een nieuw Cultuurbeleid. Maar geen cent extra voor de culturele instellingen. Ondanks een advies van een door de gemeente ingehuurd onderzoeksbureau (Berenschot) om dat wel te doen. En hartstochtelijke pleidooien van iedereen die in de culturele sector actief is.

Een dynamisch minimabeleid maar ook hier geen cent extra. Verbeteringen van de ene regeling worden gefinancierd door kortingen bij andere steunmaatregelen.

De introductie van een ‘sociale basis’ waarbij de gemeente een stap terug zet en burgers elkaar maar moeten gaan helpen. Ook hier geen euro extra uit de gemeentekas. Nee, de bewoners van het Raadhuis willen ‘sturen’, ‘afbakenen’, ‘normaliseren’.

Aan de taakstellingen voor de opvang van asielzoekers, Oekraïners en statushouders (asielzoekers die mogen blijven) wordt niet voldaan. Want de gemeente heeft zogenaamd geen ruimte en bouwt niet voldoende sociale woningen.

Bij sociale woningen ligt het aandeel nu op 23 procent van het totaal. Formeel moet dat minimaal 30 procent zijn. Staat ook in alle beleidsnota’s. Alleen wordt dat niet uitgevoerd. Hoezo? Omdat, zo vertrouwde een VVD-gemeenteraadslid ons een toe, we helemaal geen sociale woningen willen.

Van de andere kant wordt de rode loper uitgelegd voor ontwikkelaars en bouwondernemers. Zie bijvoorbeeld de gang van zaken rond de bouw Vlietweg 3 Leidschendam, de omgang met Mall-eigenaar URW, bouwproject Van Ruysdaellaan 41-69 Leidschendam, bebouwing Vlietland.

Het met de mond beleden hoge goed van burgerparticipatie, wordt naar believen genegeerd. Of over gelaten aan de ontwikkelaars zelf. Als die er dan een puinhoop van maken, wast de gemeente de handen in onschuld.

Terug naar het geld. Bijna vanaf de start van de coalitie voorspelt wethouder Philip van Veller (VVD, financiën) een financiële rampspoed. Het ‘ravijnjaar’ was/is zijn gevleugelde uitspraak. Door voornemens van het rijk zou de gemeente per jaar 10 miljoen euro minder vangen.

Dus moest de hand op de knip. Ambtenaren maakten bezuinigingslijsten van vele miljoenen. Begin dit jaar gaf Van Veller echter aan dat hij daarvan geen gebruik ging maken. Het financiële plaatje was verbeterd.

Die constatering leidde echter niet tot extra uitgaven voor bijvoorbeeld cultuur, of sociale maatregelen. Nee, in plaats daarvan werd er 5 miljoen euro vrijgemaakt voor het aanpakken van achterstallig onderhoud aan de wegen in de gemeente.

Hoe die achterstand ontstaan kan zijn terwijl er een jaarlijks beheersplan wegen is, is volstrekt onduidelijk. Bovendien is het formele gemeentelijke beleid: inwoners de auto uit; verplaatsingen te voet, per fiets en/of openbaar vervoer. Maar dit terzijde.

Van het ‘ravijnjaar’ is al lang geen sprake meer, zo blijkt uit de meest recente cijfers van Van Veller. Dit jaar houdt de gemeente 2,8 miljoen euro over, komend jaar 1,9 miljoen. Voor 2027 staat er een plus van 0,3 miljoen, in 2028 is dat 1,4 miljoen.

Alleen 2026 – verkiezingsjaar – kent een minnetje: 1,8 miljoen euro. ‘Ravijn’? Bij een begroting van zo’n 340 miljoen euro en reserves van tegen de 200 miljoen?

Op 13 november behandelt de gemeenteraad de begroting 2025. Met een doorkijk naar de periode tot 2028. Er zal niets veranderen. Het trio liberale partijen zal de koers niet wijzigen. En de oppositie is niet in staat hen daartoe te bewegen c.q. te dwingen via amendementen en of moties.

En dan te bedenken dat B&W zelfs op de inhoud van die amendementen/moties nog invloed op willen gaan uitoefenen. Elk risico voor de liberale burcht moet worden uitgesloten.

 

 

 

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com