Nieuws
Snijden in jeugdhulp

Op de jeugdhulp moet lokaal komend jaar 600.000 euro worden bespaard, oplopend naar 2,1 miljoen euro in 2028. Regionaal komt daar nog eens tussen 1,8 miljoen (2025) en 2,3 miljoen euro (2028) bij. Dat blijkt uit het Actieplan Jeugd dat wethouder Jeffrey Keus aan de gemeenteraad heeft gezonden.

Nu maken 1 op de 7 jeugdigen in Leidschendam-Voorburg gebruik van jeugdhulp. Dat wil de wethouder in 2030 op 1 op 14 jeugdigen hebben gebracht. Volgens hem staan de kwaliteit van de jeugdhulp en de toegang tot hulp nu onder druk. Vaak wordt jeugdhulp ingezet waar dat niet nodig is. En de kosten stijgen jaar op jaar.

‘Dit actieplan komt voort uit de noodzaak om anders om te gaan met jeugdzorg, gegeven de toenemende kosten en de behoefte daar om structurele en fundamentele veranderingen in aan te brengen’, stelt Keus. ‘Met als doel een beweging in gang te zetten om te komen tot een halvering van het jeugdhulpgebruik in 2030’.

De wethouder formuleert vijf ‘actielijnen’:

= versterken pedagogische basis (ouders, onderwijs, opvang, huisartsen, maatschappelijke organisaties, sport),

= verwijzing naar jeugdhulp doeltreffender organiseren,

= afbakenen wat wel en niet onder jeugdhulp valt,

= druk zetten op de rijksoverheid om kosten jeugdhulp te vergoeden,

= sturen op het aanbod van jeugdhulp.

Keus: ‘Met het actieplan wil de gemeente de focus verleggen van het individuele kind, naar de ouders als opvoeders en de context waarin het kind opgroeit. De Rechten van het Kind staan daarin centraal. Kinderen hebben toegang tot onderwijs en worden blijvend gezien en gehoord in de samenleving. Door meer te focussen op de context waarin kinderen opgroeien, wordt niet alleen het tij gekeerd van de alsmaar toenemende vraag naar jeugdhulp, maar wordt ook schaarse capaciteit (professionals, geld en tijd) vrijgemaakt voor kinderen en jongeren die echt gebaat zijn bij jeugdhulp’.

Uit het Actieplan blijkt dat er tussen 200.000 en 240.000 euro per jaar geïnvesteerd wordt in ambtelijke capaciteit en opleiding van ambtenaren om het plan te kunnen uitvoeren. Bovendien is er met de regionale besparingen erbij een tekort van 680.000 euro in 2025, en 40.000 euro in 2026. Dat tekort moet de gemeente financieren. Keus noemt dat ‘onvermijdelijk om een vliegwiel in gang te zetten. De investeringen zijn een essentiële voorwaarde om de verwachte besparingen te realiseren; zonder deze investeringen kan slechts een fractie van de beoogde besparing worden bereikt’.

Overigens staan in het plan ook besparingen van 250.000 euro die dit jaar nog bereikt zouden moeten worden (maatwerkcontracten jeugdhulp, kinderen in normaal onderwijs houden, jeugdhulp niet als ‘oplossing’ voor wachtlijst langdurige zorg).

‘Samenvattend, de kernopgave voor dit actieplan is: in Leidschendam-Voorburg een stimulerende omgeving scheppen waarin:

• kinderen en jongeren gezond, veilig en kansrijk kunnen opgroeien en zich ontwikkelen,

• ouders in staat zijn hun gezamenlijke en primaire verantwoordelijkheid voor de zorg, begeleiding en opvoeding van hun kind te dragen, in lijn met de rechten van het kind,

• betrokken organisaties in het sociaal domein goed gewogen en op tijd jeugdhulp organiseren in situaties die daarom vragen en in overige situaties actief op zoek gaan naar beter passende oplossingen’.

 

 

 

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com