De woningcorporaties WoonInvest en Vidomes hebben de hulp van de gemeente gevraagd bij de realisatie van brandveilige stallingen voor scootmobielen. Per 1 juli geldt er een verbod op het plaatsen van scootmobielen in algemene ruimten van woongebouwen. Bewoners willen ze echter zo dicht mogelijk in hun buurt hebben. De corporaties moeten echter de brandveiligheid garanderen. Een zogenoemde ‘fire blocker’ mag echter van het rijk niet als oplossing gebruikt worden.
‘Dit houdt in dat we vanaf 1 juli ervoor moeten zorgen dat scootmobielen niet meer in gemeenschappelijke ruimtes staan. U zult begrijpen dat dit geen realistische opgave is op deze korte termijn. Dat er iets moet gebeuren staat buiten kijf, maar we kunnen dit als corporaties niet alleen oplossen. Wij hebben de bereidheid tot medewerking van alle betrokkenen hard nodig. De oplossing voor een brandveilige stalling zal per situatie verschillen. In veel gevallen zullen concessies gedaan moeten worden aan ruimtelijke ordening, huurwoningen, welstand en groen om een brandveilige oplossing te realiseren. Ook zal dit alles een financiële opgave met zich mee brengen. Dit is een opgave die corporaties niet alleen kunnen dragen’, schrijven WoonInvest en Vidomes.
B&W laten de gemeenteraad nu weten: ‘Het college deelt de opvatting van de corporaties dat een gezamenlijke aanpak van woningcorporaties, gemeente en andere belanghebbenden hierbij noodzakelijk is’.
‘Binnen de gemeente vond in augustus 2024 een brainstormbijeenkomst plaats over de brandveilige stalling van scootmobielen in gebouwen. Daarnaast is intern reeds een werkgroep gestart om de voorwaarden te onderzoeken voor de potentiële locaties voor collectieve stallingen die door de corporaties zijn geïnventariseerd’.
‘Verder is binnen de gemeente een versnelling van procedures voor de plaatsing van scootmobielstallingen in gang gezet. Geregeld vindt ambtelijke afstemming plaats met de woningcorporaties. Huurdersverenigingen zijn betrokken om het belang van de huurder te vertegenwoordigen en te bevorderen dat zij goed op de hoogte zijn van ontwikkelingen’.
‘Naast de stappen die lokaal worden ondernomen gaat de gemeente na hoe de aanpak in andere gemeenten verloopt en zoekt de gemeente regionale samenwerking op dit thema’.
‘Voor 2024 zijn tijdens de rondetafelgesprekken de volgende afspraken gemaakt: De corporaties inventariseren in welke complexen scootmobielen worden gestald; De complexen waar scootmobielen worden gestald worden geprioriteerd op basis van de urgentie; De betrokken ambtenaren zijn voornemens om de urgentie van dit probleem bij de bestuurders van hun gemeenten meer onder de aandacht te brengen; De gemeente en de woningcorporaties maken plannen om in 2025 en verder oplossingen en stallingen te realiseren’.
‘In januari 2025 is een volgend regionaal rondetafelgesprek gepland om de voortgang van voornoemde afspraken te bespreken en zo nodig bij te stellen. Het college heeft er vertrouwen in dat bovenstaande afspraken en acties in een gezamenlijke aanpak zullen resulteren om voldoende brandveilige stallingen voor scootmobielen te realiseren in Leidschendam-Voorburg’.