Nieuws
Geen beleid aanpak wateroverlast

Het gaat nog jaren duren voordat de gemeente heeft bepaald wat aanvaardbare risico’s zijn bij wateroverlast door extreme regenval, en maatregelen heeft genomen om die risico’s tot dat risiconiveau te beperken. Dat blijkt uit antwoorden van wethouder Marcel Belt op vragen van gemeenteraadslid Frank Wilschut (ChristenUnie).

‘Met betrekking tot de bereikbaarheid van kwetsbare voorzieningen en belangrijke verkeersaders is nog geen apart aanvaardbaar risico vastgelegd in het Water- en rioleringsplan (WRP)’, aldus Belt.

In het WRP (2022-2027) staat nu: ‘Af en toe, ongeveer eens per 2 jaar, na hevige neerslag, levert water op straat, overstroomde speelplaatsen en natte plaatsen in parken, overlast op’. In 2022 is er een zogenoemde ‘stresstest’ uitgevoerd. Belt: ‘Uit de stresstest en in de praktijk blijkt dat bij hevige neerslag ongeveer eens per 5 jaar op een aantal verkeersaders meer dan 20 cm water op straat staat. Dit duurt een klein aantal uren. Deze locaties zijn momenteel onderwerp van onderzoek. Duidelijk is al wel dat er geen voor de hand liggende maatregelen zijn, die water op straat kunnen voorkomen. Daarom lijkt voorlopig een aanvaardbare kans van 1x per 10 jaar realistischer’.

‘In 2025 is een nieuwe risicodialoog gepland om de op basis van deze stresstest tot een gedragen voorstel te komen voor een aanvaardbaar risico met een kans van optreden tussen de 2 en 100 jaar. Dit zal ter zijner tijd in het Omgevingsplan/WRP 2028-2033 worden verwerkt’.

Voor het WRP 2022-2027 zijn vitale en kwetsbare functies zijn beoordeeld op het risico voor wateroverlast op basis van een stresstest uit 2015. Die stresstest is in 2022 herhaald. ‘Voor elke locatie in de stad is de waterdiepte berekend die op straat of in plantsoenen en tuinen blijft staan bij een dergelijke overbelasting van de riolering. De resultaten zijn voor iedereen toegankelijk via de kaart op www.lv.klimaatmonitor.net ‘, meldt Belt.

‘In 2025 wordt een nieuwe risicodialoog wateroverlast uitgevoerd. Op locaties met vitale en kwetsbare functies met een groter risico neemt de gemeente samen met de partners maatregelen om de kwetsbaarheid te verminderen en schade te voorkomen. Ook op andere locaties, zoals de meer doorgaande wegen, wordt de hele gemeente robuuster gemaakt. Voor de geconstateerde plekken met een hoger risico is een prioritering in de aanpak vastgesteld’.

De prioriteiten zijn (in volgorde):

= woningen waar schade is opgetreden in het verleden,

= nieuwbouw van bijvoorbeeld Integrale Kind Centra, omdat daar grote kansen zijn de situatie te verbeteren (door hogere vloeren bijvoorbeeld),

= maatregelen bij gemeentelijke projecten (riolering, vergroening),

= kwetsbare functies waar schade en overlast op kan treden zoals ziekenhuis Antoniushove, polikliniek Reinier de Graaf,

= Wateroverlast op doorgaande wegen.

 

 

 

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com